Formata din sase sate, comuna Ciugud este considerata campioana la invesitii cu fonduri europene. Primele proiecte au fost depuse pentru finantare acum 10 ani si de-atunci asezarea e intr-o continua modernizare
Gheorghe Damian, primar Ciugud: Nu e nimic spectaculos, e normalitatea pe care ne-o dorim in satul romanesc.
Comuna Ciugud este printre putinele din tara care are o retea de drumuri in camp: cei 30 de kilometri de asfalt leaga 3 comune, 7 sate si deservesc undeva la 3 000 de hectare de teren.
Drumuri ca-n palma sunt si in zona de dezvoltare economica a comunei, acolo unde isi au sediile 27 de firme.
Mentalitatea europeana a schimbat complet fata comunei: putinele scoli care n-au fost inca reabilitate sunt in plin proces de modernizare, la fel si sediile altor institutii si biblioteca centrala.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Horoscop săptămânal 11-18 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. Zodiile care dau lovitura pe toate planurile- antena3.ro
Citeste si: Tragedia cu 5 morți din Suceava, provocată intenționat. ”Dacă nu am putut să te omor pe tine, omor copiii”- wowbiz.ro
In plus, locuitorii comunei se bucura de investitii la care altii nu indraznesc sa viseze: o statie de epurare moderna, un sistem de colectare selectiva a deseurilor si o microcentrala eoliana care scade factura la iluminatul public au devenit realitate in doar cativa ani.
Gheorghe Damian, primar Ciugud: Fonduri europene, bineinteles. La ora actuala, lucram simultan la aproximaiv 30 de investitii, marea lor majoritate din fonduri europene.
In 10 ani, comuna a incasat peste 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, in conditiile in care veniturile proprii anuale ale comunei sunt de aproximativ doua milioane de euro.
Localnicii sunt mandri de felul in care arata localitatea, iar cei care s-au mutat aici in ultimii ani spun ca nu ar mai pleca niciodata.
Comuna e un exemplu de bune practici multumita angajatilor, care lucreaza continuu la proiecte.
O echipa de tineri analizeaza permanent toate sursele posibile pentru a atrage cat mai multe fonduri: trei dintre acestia sunt angajati la primarie, iar 12 isi desfasoara activitatea prin grupurile de actiune locala.
In comuna unde se traieste mai bine ca la oras, locuiesc aproximativ 3 000 de persoane.
Pe viitor, administratia locala vrea sa le ofere tot prin bani europeni statii de incarcate gratuite pentru masini electrice si sa implementeze un sistem prin care toti cetatenii sa obtina actele de care au nevoie on-line.