VIDEO - Cutremur în Marea Egee: Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia

Salvatori încercau sâmbătă să găsească supravieţuitori în dărâmăturile imobilelor surpate în vestul Turciei, în urma cutremurului care s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în această ţară şi în Grecia vecină, relatează AFP.l

Mircea Pop, sâmbătă 31 octombrie 2020 , 11:07

Cutremur în Marea Egee: Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia
Cutremur în Marea Egee: Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La Bayrakli, în provincia Izmir, echipe de salvatori cu câini special antrenaţi încercau să-şi croiască drum printre grinzi contorsionate şi blocuri de beton care au mai rămas dintr-un bloc de locuinţe cu şapte etaje, cerând uneori să se facă tăcere, pentru a localiza eventuali supravieţuitori, potrivit unei corespondente AFP.

Cutremurul, a cărui intensitate a fost evaluată la 7 grade pe scala Richter de Institutul american de geofizică USGS, a avut loc vineri, cu puţin înainte de ora 12.00 GMT (14.00, ora României), în Marea Egee, la sud-vest de al treilea cel mai mare oraş din Turcia şi în apropiere de Insula greacă Samos.

Cutremurul a fost resimțit în Istanbul

Seismul a fost atât de puternic încât a fost resimţit până la Istanbul şi Atena şi a cauzat un ”minitsunami” care a inundat străzi la Seferihisar, un oraş turc situat în apropiere de epicentru, şi care a măturat coastele Insulei Samos.

Citeste si: Cutremurul din Turcia a fost filmat. Imagini incredibile postate de un tânăr

Gökhan Kan, un livrator în vârstă de 32 de ani, se afla pe motocicletă atunci când a avut loc cutremurul. ”Eram îngrozit, însă pentru soţia şi fiul meu (...). Mi-am spus «nu se va mai termina niciodată». Am impresia că a durat zece minute”, a declarat el.

24 de persoane au murit în Turcia

În Turcia, 24 de persoane au murit, iar alte 804 au fost rănite, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD).

În Grecia, doi adolescenţi au murit pe Insula Samos, în urma surpării unui zid, potrivit televiziunii publice ERT.

Este vorba despre ”doi elevi tineri”, în vârstă de 15 şi 17 ani, care au murit la Vathy, portul de pe Insula Samos. Potrivit postului de radio Skai, ei se întorceau acasă, de la şcoală, în momentul dramei.

Alte nouă persoane au fost rănite şi s-au înregistrate pagube materiale.

Citeste si: VIDEO - Cutremur devastator în Turcia. Izmir, afectat puternic

Însă coasta turcă la Marea Egee, dens populată, a fost cea mai dur afectată. Salvatorii s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a salva supravieţuitori dintre dărămâturi.

Potrivit AFAD, 17 imobile s-au surpat sau au fost puternic avariate.

La Bayrakli, salvatori ridicau porţiuni de ziduri cu ajutorul unor macarale şi îndepărtau moloz într-un zgomot continuu de picamăr.

După ce au reuşit să contacteze telefonic o fată prinsă între dărâmături, ei încercau să obţină indicaţii care să le permită să o găsească şi totodată să o liniştească, potrivit unor imagini difuzate de postul public TRT.

”Nu te îngrijora, ajungem! Voi închide pentru a-ţi economisi bateria (telefonului). Scade intensitatea luminozităţăii ecranului şi stai calmă”, a sfătuit-o rudă, supervizată de un salvator.

Rudele celor dispăruți sunt disperate

Rude ale unor persoane date dispărute aşteptau în apropiere de dărâmături, în speranţa unei veşti bune.

Municipalitatea a ridicat corturi într-un mic parc din apropiere, pentru a-i primi pe sinistraţi. Moscheile şi-au deschis de asemenea uşile pentru a-i primi pe supravieţuitori.

Citeste si: Cutremur puternic de 6,6 grade pe scara Richter. Ce anunță seismologii

Mai multe spitale din Izmir, blocate din cauza pandemiei covid-19, au transferat pacienţi către alte instituţii, pentru a putea primi victimele seismului.

Cutremurul a fost resimţit la Istanbul, capitala economică a ţării, dar nu s-au înregistrat pagube.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si