Un focar de gripaviară a apărut în același județ din care a pornit epidemia extrem de gravă din 2005. În Tulcea, într-o gospodărie cu 47 de păsări, a fost descoperită tulpina h cinci în unu care se poate transmite și la om, a transmis Radu Andrei Tudor.

Focar de gripă aviară transmisibilă și la om

Focarul a apărut într-o gospodărie din Mihail Kogălniceanu, județul Tulcea. Patruzeci și șapte de păsări avea crescătorul, iar patru au fost ucise de virus. Celelalte au fost eutanasiate pentru a opri răspândirea bolii.

Mi-e teamă că se îmbolnăvesc, normal, ar trebui să le facă un tratament, să le facă vaccinuri, a spus o femeie.

S-a instituit deja o zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului apărut în Tulcea. De asemenea, există și o zonă de supraveghere de șapte kilometri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia- antena3.ro

Citeste si: De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști- wowbiz.ro

Am fost notificat în seara zilei de douăzeci și patru de către proprietarul gospodăriei pe douăzeci și cinci de ani deplasat în exploatație, am recoltat probe, am dus la laboratorul sanitar veterinar de la Tulcea, focarul a fost izolat, păsările care mai erau în gospodării au fost netralizate, a spus un specialist.

Lipsesc însă covoarele cu substanțe dezinfectante și filtrele pe care le- am văzut în cazul primei epidemii de gripă aviară, dar și în cazul celei porcine.

E semnul că autoritățile nu cred că acest focar se va extinde.

Noi avem animale de ani de zile în curte, dar nu ni s- a întâmplat niciodată nimic, a spus o femeie.

Sub tipul de virus gripal h cinci n unu se extinde rapid la păsări. Are o rată mare de mortalitate și poate afecta inclusiv alte specii de animale chiar și patrupedele. Din cele cincisprezece sub tipuri cunoscute, acesta se transmite și la om, cauzând forma acută a gripei. Asta se întâmplă, spun medicii, dacă atingem lichidele biologice ale păsărilor bolnave ori inhalăm praful materiilor fecale.

În două mii cinci, primul focar de gripa aviară din România a fost înregistrat tot în județul Tulcea. A fost vorba de h cinci n unu, iar în primele cinci luni au fost ucise peste o sută cincizeci de mii de păsări și atunci ca și în prezent virusul pare să vină de la păsările sălbatice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si