Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Vorbim despre un elixir al sanatatii cand vorbim despre catina, vorbim de antioxidanti de cea mai buna calitate si de o cantitate uriasa de vitamin C.

Este sezonul in care avem nevoie de aceasta vitamina C, in care 2 linguri de catina ne pot asigura vitamina, extrem de biodisponibila”, spune medicul specialist în nutriție, Lygia Alexandrescu.

Cătina conține vitamina C naturală, care se absoarbe foarte repede

Caracteristicile nutritionale ale catinei sunt de-a dreptul spectaculoase. Fructul este supranumit si “ginsengul romanesc”, are nu mai putin de 17 vitamine, atioxidanti dar si omega-7. Fortifica organismul si grabeste vindecarea.
„Antioxidanti de buna calitate continut mare de licopen, un antioxidant care se opune, practice, imbolnavirii la nivel celular, de asemenea vorbim si de o cantitate de fibre, suficienta, in asa fel incat sa o putem folosi ca un fruct consumat in prima jumatate a zilei, pentru ca are nevoie de miere”, spun specialiștii.
Adevarata “minune” din catina, este, insa, vitamina C in cantitate de 10 ori mai mare decat o regasim in citrice motiv pentru care actioneaza direct acolo unde organismul are nevoie.


„Se poate ajunge cu aceasta vitamina C la tesutul tinta, spre deosebire de suplimente, acolo unde nu stim daca trecem de bariera gastrica. Cu siguranta, cand vorbim despre catina, mai ales cand o combinam si cu putina miere, aceste 2-3 linguri, adica undeva pe la 50 de grame, ne asigura aportul de vitamina C pentru o zi intreaga, in asa fel incat sa ne pastram membrana celulara sanatoasa si neafectata de tot ceea ce este in jurul nostru, acum.
Aceste 10 bobite de catina de obicei ne dau undeva in jur de 3-4 sute de miligare de vitamina C, intr-o forma absolut biodisponibila”, spun experții.

Cum să consumăm cătina, ca să beneficiem de vitamina C naturală

In sezonul rece, catina poate ameliora anxietatea sau depresia dar poate sa reduca si inflamatiile reumatologice cauzate de schimbarea anotimpului. Si asta, mai ales cand este consumata in stare naturala.
„Daca vorbim despre preparare termica, vorbim si despre reducerea cantitatii de vitamina c, ca si ea se reduce prin fierbere, dar catina poate fi adaugata in supe si in supele crème, la sfarsit, deci pur si simplu le pasam la sfrasit, in asa fel incat totusi vitamin C sa ramana, pt ca nu exista riscul de a avea un exces atat de mare”, spune medicul Lygia Alexandrescu.
Catina nu are contraindicatii de consum, insa este de preferat sa o evitati daca aveti tensiunea scazuta sau un stomac mai sensibil.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si