Însă legea i-a bulversat atât pe fermieri care se tem că vor rămâne cu pagubă, cât şi pe transportatori, care spun că deja sunt zeci de tiruri blocate în vămile din ţară. Nici specialiştii nu văd cu ochi buni măsura şi avertizează că s-ar putea să asistăm la scumpiri în lanţ la unele produse.
Pe lista interdicţiilor la export regăsim în primul rând cerealele: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, meslin- adică amestec de grâu cu secară- seminţele de floarea soarelui şi boabele de soia.
Citeste si: Avem stocuri suficiente de alimente pentru Paște? Răspunsul ministrului Agriculturii
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro
Urmează, apoi, făina de grâu sau de meslin, uleiurile din seminţe de floarea soarelui, şofrănaş sau din seminţe de bumbac. Tot în categoria interzis la export au fost încadrate zahărul din trestie sau cel din sfeclă, produsele făcute în brutării sau în patiserii, chiar şi cele care conţin adaos de cacao, biscuiţi, vafele sau pastele din făină şi turtele obţine din extracţia uleiului de soia şi a celor vegetale.
Primul efect al ordonanței militare s-a văzut în vămi unde tirurile au rămas blocate.
Concret, un italian care cultivă grâu, porumb sau orez pe pământ românesc, poate să transporte producţia oriunde în Uniune, atâta vreme cât dovedeşte că e pentru consum intern propriu sau comunitar, dar nu poate să o exporte în ţări dinafara spaţiului european. În schimb, arabii care au culturi de cereale la noi, nu le mai pot trimite prin Portul Constanţa şi sunt obligaţi să le valorifice pe piaţa europeană.
Specialiştii spun că ordonanţa mai mult bulversează decât să facă bine.
Citeste si: Orban: Eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi, dacă va fi necesar, să facem rechiziţii în agricultură
Specialiștii din domeniu estimează că din cauza acestei măsuri ar putea avea de suferit consumatorii, la raft, acolo unde prețurile ar putea fi mai mari. Primele alimente vizate sunt produsele de panificație, în special pâinea, dar și carnea.
Citeste si: Pericolul din painea neagra. Ce nu stiai pana acum despre painea neagra
În primele nouă luni ale anului trecut, România a exportat 10 milioane de tone de cereale, adică o treime din producţia locală. Fermierii se tem că vor avea mult de suferit anulând contractele semnate deja, fără ca statul să le pună la dispoziţie o alternativă de valorificare. Mai mult, seceta va afecta culturile din acest an.