VIDEO | Mai informaţi înainte de vaccinare

După un lanț nesfârșit de controverse la nivel european, grupul AstraZeneca a anunțat că va reduce livrarea vaccinului său împotriva COVID-19, în Uniunea Europeană. Compania invocă restricţii la export, în condiţiile în care numai în ţara noastră au fost vaccinati deja 70 de mii de oameni din dozele considerate suspecte acum. Autoritățile au retras din centrele din România lotul controversat de doze Astra Zeneca, dar bâlbele înregistrate la cel mai înalt nivel i-au convins pe cei programaţi la vaccinare cu acest ser să fie de două ori mai precauţi acum.

Author: Andreea Stoica sâmbătă 13 martie 2021 , 19:01

Vaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Pentru că am o fetiță de doi ani sper să fie totul ok și să nu fiu pusă la pat o zi sau două din cauza reacțiilor adverse", spune o femeie.

Ca această doamnă gândesc mulți dintre cei care au venit să se vaccineze astăzi cu serul de la AstraZeneca.

Oamenii cred în continuare în eficienţa acestui ser în faţa virusului, dar spun că informaţiile apărute în spaţiul public în ultimele zile îi fac să fie de două ori mai precauți.

"Faptul că s-au mediatizat mult reacțiile adverse am avut o stare de teamă în subonștient", afirmă o altă persoană.

Citeste si: 11 focare active de COVID-19 în judeţul Timiş

"Am fost în dubii. Doar că am făcut un mic reasearch. MUSCĂ. M-am asigurat că nu face parte din lot și asta recomand și oamenilor, pot să ceară să vad seria pe flacon, codul AWB", spune altcineva.

Și Bogdan face parte dintre cei care astăzi au fost imunizați cu serul de la Astrazeneca. El a fost deja instruit ce are de făcut în cazul apariției unor reacții advserse.

După orice vaccin putem avea reacție locală, să se înroșească, punem compresă cu gheață sau apă rece.

Dacă faceți febră peste 38, vă dor mușchii, capul puteți să luați Paracetamol.

Alții s-au resemnat deja și privesc cu o mai mare încredere imunizarea.

Citeste si: AstraZeneca anunţă noi întârzieri în livrarea vaccinului către UE

"Sunt prea bătrână să-mi mai fie teamă de un vaccin", spune o femeie.

10 ţări europene au sistat temporar imunizarea cu serul AstraZeneca până la noi precizări legate de reacţiile adverse, în special cazurile de tromboembolism, care au apărut în ţări ca: Italia, Austria şi Danemarca.

Coincidență sau nu, sâmbătă grupul AstraZeneca a anunțat printr-un comunicat că va reduce numărul livrărilor.

”AstraZeneca anunţă cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionare. Din nefericire, restricţii ale exporturilor vor reduce livrările în primul trimestru şi cel mai probabil în al doilea", este anunţul companiei.

Încă de la sfâşitul lui ianuarie, grupul a declarat, că nu va putea livra decât 40 de milioane de doze de vaccin în primul trimestru, din cele 120 de milioane promise iniţial, din cauza dificultăţilor de producţie dintr-o uzină belgiană.

Citeste si: Raed Arafat, veşti proaste: La acest moment, tendinţa este de creştere

Foarte criticată pentru livrările lente și întârzierile în Europa, Comisia Europeană, care a negociat contractele în numele tuturor statelor membre, mizează pe o intensificare livrărilor din al doilea trimestru. Iar în timp ce imunizarea cu acest ser a început să fie pusă sub semnul întrebării de mulți oameni, premierul României face acuzații serioase.

Aproximativ 10.000 de români care urmau să fie imuzinați cu dozele AstraZeneca și-au anulat programarea, multi dintre ei urmând să se reprogrameze pentru un alt ser.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si