Seceta și lipsa forței de muncă au venit de hac micilor fabrici de lapte. Nici fermele mari nu fac față prea bine vremurilor moderne.

Citește și: Vești bune pentru părinții de gemeni, tripleți sau multipleți. Ajutorul de care pot beneficia din partea statului

Proprietarul unei ferme de vaci de lapte din Afumați spune că ia în calcul să renunțe la câteva animale, ca să mai reducă din cheltuieli.

"Anul ăsta am avut o secetă grozavă și n-avem avem furaje, norocul nostru că încă mai mâncăm din furajele de anul trecut. Neavând furaje suficiente cred că o să începem să mai reducem din efective", spune fermierul român.

Mâncăm carne și bem lapte de la străini[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

În țara noastră sunt acum peste 200.000 de vaci de lapte. Acestea produc puțin peste un milion de tone de lapte, mult prea puțin pentru cât cere piața românească.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”- wowbiz.ro

Restul este adus de peste hotare. Doar patru din zece sticle de lapte de la raft sunt produse local, celelalte vin din Ungaria, Polonia sau Cehia.

În ultimii zece ani importurile de lapte au crescut de cinci ori. Nici nu e de mirare, având în vedere că pe pajiștile din țara noastră sunt tot mai puține vaci.

"În special fermele mici, vacile la gospodăriile populației au început să dispară", eplică fermierul.

La supermarket, dacă aruncăm un ochi pe etichetele lactatelor, cu greu găsim produse românești. Rezultatul e același și la galantarele cu carne.

Mai toate caserolele sunt aduse de peste graniță. Până și burta de vacă pentru tradiționala ciorbă de burtă este adusă din afară.

"Numai românești caut, dar uite burta n-am găsit-o din România. Este din Lituania, e ambalată la Buzău", spune o clientă din magazin.

"Foarte greu le găsești. Noi nu mai producem nimic", arată altă clientă.

Peste porcină a făcut ravagii în producția de carne autohtonă

De departe cel mai prost stăm la carnea de porc. Doar douăzeci la sută mai este românească. Anual, în România, se consumă nouă milioane de porci, iar peste șapte milioane sunt aduși din Spania, Germania sau Ungaria.

În anul 2016, se acoperea cam 65% din cererea de pe piață, dar așa cum vă spuneam din păcate a venit acel an nefast 2017 cu pesta porcină africană care a făcut ravagii în tot ceea ce înseamnă producția de carne de porc autohtonă.

În 2023, am cumpărat de peste hotare carne în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Dacă vorbim despre lactate ouă și miere, anul trecut costul importurilor se ridică la un miliard de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si