VIDEO -Micile orașe sustenabile de lângă metropole devin un loc căutat

Lângă marile aglomerări urbane, apar micile orașe - li se spune așa pentru că sunt mai mult decât simple ansambluri rezidențiale, sunt adevărate comunități.

Author: Iulian Ciurea duminică 27 decembrie 2020 , 12:58

orasele sustenabile
Orășelele sustenabile de lângă marile aglomerări urbane, din ce în ce mai căutate[Sursa foto: UrbanizeHub]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Chiar dacă nu există deocamdată pe harta țării, ce vedem acum seamănă izbitor cu un orășel din viitor.

Casele adunate laolaltă descriu, în realitate, un micro-univers în formare:
„Construim un oras cu vreo 3 000-4 000 de locuitori in care o sa avem tot ce inseamna facilitati de locuit, educatie, locuri de petrecere a timpului liber. Noi selectam cine vine aici printr-un regulament de vietuire de bun simt”, spune dezvoltatorul.

Micile comunități suburbane se transformă în adevărate orașe sustenabile

Pe terenul de 150 de hectare, se află- deocamdată- 22 de case. Deși sunt diferite prin design, păstrează același stil:

„Acolo o sa fie principala intrare. Scoala in zona aia, casele sunt toate cu arhitectura locala, piatra, lemn si cumva adaptate la specificul local.

Incercam sa avem totul aici. Avem si o sera care contine tot ce e nevoie pe partea de legume, o sa avem o piata agricola a celor care produc local”, spune dezvoltatorul.

Întreg conceptul se învârte în jurul sustenabilității. Casele au fost gândite astfel încât să utilizeze resursele naturale ale pământului în mod responsabil. Automat, grija pentru viitor se traduce prin facturi mai mici.

„Avem incalzire in pardoseală, avem tavane racite, in sensul ca nu folosim aer conditionat, avem un sistem de ventilatie. Toata casa este alimentata de o pompa de caldura care asigura toata energia. Panourile fotovoltaice produc energie de fapt”, spune dezvoltatorul.

Orașele de lângă metropole au suprafețe uriașe cu verdeață

Peste 80 de hectare sunt doar cu verdeață. Practic, mai mult de jumătate din suprafața orășelului este de fapt o curte uriașă.

„Casele sunt asezate in asa fel incat sa creeze o zona publica in care oamenii pot sa comunice cu altii cat si o zona privata in curtile din spate. Accesul nu se face din strada principala, se face din strazi secundare, tocmai pentru a oferi loc de joaca si de interactiune unii cu altii”, spune dezvoltatorul.

Pretul unei case pornește de la 220.000 de euro. Mai multe familii se vor muta aici, în primavara anului viitor.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si