VIDEO „Nu putem face față”. Salariile nu țin pasul cu scumpirile
Deși prețurile sunt ceva mai mici în România decât în statele din vestul Europei, în Germania, de exemplu, se câștigă de trei ori mai mult decât în țara noastră.
„România este țara cu cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, în special la alimente, spune șeful Consiliului Concurenței. Este o declarație care i-ar face invidioși chiar și pe occidentalii bogați. Numai că adevărul în care trăim este departe de acest vis. Prețurile sunt, într-adevăr, mai mici în țara noastră la unele produse, dar cu numai câțiva bani, în timp ce diferențele de salarii între noi și statele din vest sunt uriașe”, a spus Cosmin Cernat.
În ciuda inflației mari pe care am avut-o și care acum este într-un proces de scădere, statisticile arată că țara noastră are cele mai mici prețuri la alimente din Uniunea Europeană.
„Cred că nu e chiar mare diferență la prețuri... dar ca salarii! Noi avem salariile mai mici, deci nu putem face față”.
O comparație cu câștigurile pe care le au alți europeni ne arată, de fapt, motivul pentru care românii resimt fiecare scumpire mult mai adânc în buzunare.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mădălina Bichir, reporter: Dacă ne uităm la cât costă un ou în mai multe state europene, vedem că România are, într-adevăr, cel mai mic preț: un leu și 10 bani. Totuși, diferența față de celelalte țări este de doar câțiva bani, cel mai scump ou fiind în Franța, cu un leu și 50 de bani. Dacă aruncăm, însă, o privire asupra câștigurilor mediilunare nete pentru fiecare dintre aceste țări, vedem că aici diferențele sunt uriașe.
În timp ce românii câștigă, aproximativ, 900 de euro lunar, italienii încasează de două ori mai mult. Francezii ajung la 2300 de euro lunar, iar nemții câștigă de peste trei ori mai mult decât românii.„O să vedeți că sunt anumite produse în România care sunt la același nivel cu prețurile din vest. Salariul nu prea ține pasul cu scumpirile, o să le vedem și mai consistente la anul. Toate scumpirile se văd în prețuri, ceea ce înseamnă creșterea inflației. O familie cu venituri la limită o să fie lovită din mai multe părți simultan”, a spus Adrian Asoltanie, economist.
În țara noastră, cel mai bine câștiga IT-iștii, care ajung la peste 6.500 de lei lunar, iar constructorii și inginerii au salarii de peste 5.000 de lei. Cei angajați, însă, în retail, turism și HoReCa primesc pe lună mai puțin de 3.000 de lei. În plus, deși prețurile au explodat, veniturile lor nu s-au mărit deloc în acest an.
„În cea mai mare parte a domeniilor, salariile s-au plafonat în 2024. Au acordat majorări salariale doar companiile care au stat pe un fundament ceva mai solid din punct de vedere financiar. În niciun caz în procente de 15-20% cum vedeam în anii trecuți, în cel mai bun caz, maximum, 10%”, a spus Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutări.
Citește și: VIDEO Prețurile au crescut prea rapid. Cu cât s-au scumpit alimentele în ultimii doi ani
Că salariile nu țin pasul cu scumpirile se vede, mai ales, în buzunarele românilor care trăiesc doar din ce-i plătesc anagajatorii și nu mai au alte surse de venit.
Citeste si: Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani- radioimpuls.ro
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro
„La mine salariile nu s-au mai mărit de ceva ani”.
„Ce faci cu 3.000 de lei? Când întreținerea vine cum vine...”.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește de la 3.700 de lei, la 4.500 de lei. Adica, cei care încasau până acum 2.164 de lei ar urma să aibă 2.369 d elei. Rămâne să vedem ce se va întâmpla cu prețurile, după anularea ordonanței privind plafonarea și anunțata creștere a TVA.