VIDEO - Paturile pentru marii arși, încă puține în România

În țara în care aproape la fiecare oră se produce câte un incendiu într-o locuință, paturile pentru marii arși din România sunt doar în număr de 23.

Iulian Ciurea, luni 16 noiembrie 2020 , 19:35

Banca Mondială a oferit finanțare țării noastre pentru construcția de la zero a 4 centre de tratare a pacienților cu arsuri. Sunt încă vorbe, pentru că proiectul vehiculat de mai mulți ani bate pasul pe loc.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fiecare criză prin care a trecut România în ultimii 5 ani a fost urmată de o furtună de promisiuni. Și apoi... liniște!
În ultimii 5 ani au fost utilate și dotate numai 13 paturi pentru bolnavii cu arsuri grave. Incendiul de la Colectiv ne-a arătat incapacitatea sistemului medical de a face față unui eveniment major, cu multe victime.

România, o țară cu multe incendii dar fără paturile necesare pentru marii arși

La o populație de 19 milioane de locuitori, cu 19 incendii de locuințe în fiecare zi, dispunem de numai 23 de paturi pentru marii arși. Dar nici măcar acestea nu garantează salvarea pacienților.
După tragedia de la Colectiv, un medic a postat aceste imagini șocante de la Spitalul de Arși din capitală. În rana unui pacient se vede cum colcăie viermii!
În Belgia, care are 11 milioane de locuitori, sunt 70 de paturi pentru marii arși.
La acest spital militar din nordul Bruxelles-ului, regulile sanitare se respectă cu sfințenie. Aici existau cicuite și protocoale spciale pentru a preveni infectările înainte de criza COVID. În același centru se fac și cercetări pentru recuperarea bolnavilor, iar rezultatele sunt aplicate la nivel mondial. Revenim în România. Bani există și aici, dar...
„Lucrurile au rămas pe loc, noi le-am deblocat, e drept ca a existat un timp limită. Am renegociat cu Banca Mondială, suntem la studii de fezabilitate”, spune ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
Banca Mondială a oferit finanțare țării noastre pentru construcția de la zero a 4 centre de tratare a pacienților cu arsuri. Sunt încă vorbe, pentru că proiectul vehiculat de mai mulți ani bate pasul pe loc. Pe ici, colo s-au făcut cârpeli, iar la Timișoara a fost dotată o secție a spitalului județean.
În ultimii 5 ani s-au perindat pe la șefia Sănătății 7 miniștri plini și unul interimar. I-am sunat pe fiecare în parte pentru a cere explicații. Unii nu au răspuns deloc, alţii au încercat să se scuze sau să găsească explicaţii.

Ex-miniștri ai Sănătății, despre paturile pentru marii arși din România

Un alt interlocutor nu vede cele 70 de paturi pentru marii arși din Belgia sau cele peste 100 de locuri din Franța.
„La un aflux mare de pacienți niciuna din țară Uniunii Europene nu poate să... reacționeze sută la sută valid. Lucrurile se mișcă foarte greu. Lucrurile se mișcă greu, e-adevărat, dar între a se mișca greu sau deloc este o diferență”, spune un fost ministru al sănătății.
„Bani au fost mereu, peste 250 de milioane de dolari de la banca Mondială, dar asta arată capaciatea Ministerului Sănătății de a implementa proiecte”, spune un alt fost ministru.
Bani sunt și acum. Depinde doar dacă politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, vor înțelege că viața oamenilor chiar depinde de astfel de investiții.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Coronavirus în România, 16 ianuarie 2021. Câte cazuri noi au fost raportate astăzi? Coronavirus în România, 16 ianuarie 2021. Câte cazuri noi au fost raportate astăzi?
demamici.ro
A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să... A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să trăiască! Poveste relatată de „mămica unui copil malformat” | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Petrecere cu 27 de persoane, într-un apartament din Cluj-Napoca! Polițiștii au dat... Petrecere cu 27 de persoane, într-un apartament din Cluj-Napoca! Polițiștii au dat amenzi record
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si