VIDEO | Poluare record în Capitală

Un val de poluare de-o gravitate fără precedent a înghițit Capitala și chiar dacă autoritățile s-au întrunit într-o ședință de urgență, nici ministrul, nici reprezentanții Gărzii de Mediu nu știu cu siguranță din ce cauză bucureștenii se sufocă. Rețeaua națională de monitorizare a aerului arată că poluarea a depășit cu peste 1 000% limita admisă. Pâcla n-avea cum să fie pricinuită de mașini, spun activiștii de Mediu.

Author: K.B. luni 02 martie 2020 , 19:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Poluarea aproape că "a înghițit" răsăritul în mai multe cartiere după o noapte în care rețelele de monitorizare a aerului din Capitală și aplicațiile din telefon (tc 37:14) au înregistrat valori șocante: cu peste 1 200% peste limita admisă* a fost mai sufocant aerul din pricina pâclei cu aspect înșelător! Bucureștenii au simțit că n-au de-a face cu o ceață, la prima gură de aer:

Citeste si: Povestea incredibilă a Ancăi Bejan: Avea 120 de kilograme, a slăbit 60, iar azi este celebră pentru Dieta-Minune

In zona Militari, la orele pranzului nivelul de poluare ramane foarte ridicat. Daca verificam aplicatiile de monitorizare vedem ca valorile limita sunt depasite chiar si de 3 ori in ceea ce priveste particulele de praf.
Cu nasul acoperit din pricina aerului irespirabil, mulți s-au întrebat de unde vine atâta poluare** dacă ieri- în zi liberă- pe marile bulevarde, au circulat mai puține mașini. Aerul a fost mai toxic ca niciodată, spun activiștii de mediu și să fie pricinuit doar de trafic ar însemna ca toți șoferii care conduc modele non-euro- plus cei din împrejurimi- să fi dat ture prin Capitală.

Pâcla densă n-a fost însă pricinuită doar de țevile de eșapament.

Citeste si: Vremea o ia razna. 25 de grade pe teritoriul României, iar temperaturile continuă să crească

Avem avem de pana la 12 ori depasirea limitei maxime admise+ cred că in jurul orei 4 au fost cele mai amri valori. doar toata noaptea au fost pe rosu toti senzorii+ nu stim ce s a intamplat, putem doar sa banuim ca a fost un cumul de arderi.
Poluarea care îi sufocă pe bucureșteni de 24 de ore ar fi un nor de praf și noxe, în cantități uriașe* și ar putea veni de oriunde, inclusiv de la incendiul produs, azi-noapte, la Gara de Nord. Fumul înecăcios n-a făcut decât să otrăvească și mai tare aerul încărcat deja de cei care fac curățenia de primăvară, aflăm chiar de la Ministrul Mediului. Costel Alexe crede însă că mare parte din vină este a operatorilor economici din jurul Capitalei, autorizați să ardă deșeuri, dar lăsați să facă ce vrea.
Ei sunt sursa acestor episoade de poluare din ce in ce mai prezente în municipiul București.
La adăpostul actelor care le dau voie să incinereze de toate, cei arătați cu degetul ar distruge mai multe deșeuri decât au voie. Responsabili de controale, reprezenTanții Gărzii de Mediu neagă că nu și-ar fi făcut treaba.
Cei care încalcă legea pot fi depistați ușor dacă autoritățile își dau interesul. Un cercetător din Galați are o drona care scanează suprafețele și alcătuiește cu ajutorul unor senzori hărți ale zonelor poluate. Invenția sa a fost finanțată de Agenția Spațială Europeană.
În cazul determinărilor care se fac din aer, se poate utiliza un instrument special de determinare a gazelor sau a particulelor din atmosferă și acesta ar putea fi montat la bordul unui aparat de zbor.
Autoritățile promit că vor face controale.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si