Fenomenul se numește "Shrinkflation", așa cum l-au numit americanii. O consecință a inflației, spun economiștii, care a dus la micșorarea cantităților produselor.
"La carne în loc de un kilogram a ajuns 900 de grame, dar același preț, la multe, cașcaval, brânză"
"Parcă și la pâine mi s-a părut că nu e același gramaj. Adică a scăzut gramajul, era 600, acum e 500. Prețul... E la fel? Mi s-a părut mai mare"
"La cașcaval, într-adevăr, prețul e același, dar vezi Doamne, canitatea e mai puțină"
În magazine au apărut tot mai multe produse care nu mai au gramajele rotunjite. De pildă, în loc să vedem un borcan cu muștar la 300 de grame, acum același produs are 280 de grame. Iar în loc de un litru, unele băuturi au 975 de mililitri.
Un studiu recent arată că 93% dintre respondenți au observat schimbări ale dimensiunilor produselor. Vizate sunt conservele, lactatele sau chiar produsele de îngrijire personală.
De la șampon, la pastă de dinți sau detergent, toate au intrat la apă.
Citește și: EXCLUSIV- Zile gratuite pe litoral 2023. Plătești 4 nopți, stai 5. Manager agenție de turism: ”Față de prețul din vârf de sezon, reducerea poate fi undeva la 40-50%”
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro
"Am pățit și chestia din asta. Luam de 360 și el era de 200 și, dar la același preț"
"Erau mai mari la 500 de ml și costau 5 lei si ceva, acum are 250 de ml și costă 3 lei. Este... este mascare de preț, ele s-au scumpit, dar au micșorat ambalajul"
La mijloc este vorba despre o strategie a producătorilor, spun specialiștii.
"Este o strategie care este folosita ca marketing pentru a se folosi de percepția oamenilor legată de prețul pe care ar trebui să îl aibă un anumit produs, astfel încat să nu descurajeze intenția de cumpărare a acestora", a declarat Cristian Năsulea, profesor în economie mondială.
Și porțiile de mâncare la restaurante sau fast-food uri s-au mai micșorat.
"Mi se pare ca în unele locuri porțiile de mâncare s-au micșorat puțin, plătim la fel sau în unele locuri chiar mai mult.
La sandvisul ăsta vezi vreo schimbarea? Da. Parca era mai mai mare"
"Ne pacalesc furmos"
Specialiștii spun că acest fenomen ar putea fi stopat abia atunci când inflația va scădea mai mult.