VIDEO | Prima reacție a bărbatului acuzat că a mâncat o pasăre pe cale de dispariție

Un brăilean este suspectat că a mâncat o pasăre pe cale de dispariție. N-ar fi fost descoperit poate dacă biata gâsca cu gât roșu n-ar fi avut un emițător care a condus autoritățile până în curtea vinovatului. Mai puțin de 50 000 de exemplare mai există acum, în toată lumea, spun ornitologii.

D.S., vineri 17 ianuarie 2020 , 20:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Gâsca cu gât roșu face parte dintr-o specie rară, protejată la nivel european și ocrotită internațional, prin Convenţia pentru Conservarea Vieţii Sălbatice şi a habitatelor Europene.

Pe teritoriul țării noastre, stă doar câteva luni - din octombrie până în martie - și din păcate, cât zăbovește aici, pasărea de-o frumusețe uimitoare cade tot mai des victimă braconierilor. După ultimul atac, din gâsca cu gât roșu au mai rămas doar penele:

Pasărea pe cale de dispariție ar fi fost prinsă de un bărbat din Brăila care ar fi jumulit-o, ca s-o facă supă. Cu resturile și-ar fi hrănit câinele. Rața avea însă un dispozitiv de urmărire montat de ornitologi, iar GPS-ul a condus autoritățile până în curtea măcelului. Acolo, învinuitul a negat că ar fi omorât rața.

Citeste si: VIDEO | Imagini sfâșietoare cu un pui de zimbru, eliberat dintr-un laț pus de braconieri

Ion Drăghici, bărbatul suspectat: Eu am câteva sute de oi, curci, cocoși, de toate avem. Avem ce mânca, dacă vreți vă arăt lada, am plină cu carne. Ce imi trebuie mie? Și cu ce să împușc? Cu ce să împușc? Pot s-o lovesc cu bățul eu?

Gâștile cu gât roșu sunt atât de puține pe teritoriul țării noastre încât specialiștii le-au pus nume. Pasărea ucisă fusese botezată Emilia și înaintea să-și găsească sfârșitul în Brăila, a cuibărit în Siberia și a scăpat - de-a lungul vieții - din atacurile șacalilor.

Din păcate, aceeași soartă crudă au avut-o Alexa și Serghei, alte două zburătoare protejate de lege care au fost ucise, în ultima lună, în comunele din partea Moldovei.

Reacția bărbatului acuzat că a mâncat o pasăre pe cale de dispariție. Ar putea face închisoare

OVIDIU BUFNILĂ - purtător de cuvânt Societatea Ornitologică Română: Cred că ar fi bine să ne întoarcem la educație că ne lipsește la nivel de școala, că încă mai învățăm că există animale folositoare și dăunătoare, avem legi care să le protejeze, dar legile trebuie aplicate, trebuie să ne întărim organele de control, trebuie ca legislația să fie aplicată.

Citeste si: Cazul ursului abandonat între Sovata şi Praid: Animalul a fost împuşcat. Poliţiştii au deschis dosar penal

Brăileanul suspectat că a mâncat gâsca este acum cercetat.

Geanina Niculaie, purtător de cuvânt IPJ Brăila: Brăileanul nu deține calitatea de vânător și nu este deținător legal de armă de vânătoare.

Cazul intră sub incidența braconajului. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul e pasibil de închisoare.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si