VIDEO| Români, spre fermele din Vest: ”Câștigăm bani mai buni ca-n România”

"Câștigăm un ban cinstit, mai bun ca-n România" spun toți ai noștri care pleacă, în plină pandemie, spre țările din Vest. Străinii îi plătesc cu 10 euro pe oră, i-au cazat la hotel și tot din banii lor, le oferă mâncarea. Problema e că până să ajungă în Germania, Austria și Olanda, mare parte din viitorii sezonieri nu poartă măști pentru că nu cred în boală.

Author: R.B. miercuri 15 aprilie 2020 , 19:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

- În România nu vă place?

- Ce să ne placă dacă hoții ne-au furat pădurile, tot ce aveam mai bun s-a distrus și nu avem de muncă?!

Unul din miile de români care au luat drumul Germaniei pentru bani s-a lăsat filmat de un coleg printre brazdele de sparanghel.

Nu zăbovește nicio clipă să-și tragă sufletul și pentru că truda lui este plătită la oră, vorbește aplecat:

- Cât vă dă la oră?
- 10 euro.
- Condiții aveți bune?
- Da! Stăm la un hotel, ne-au dat mâncare, haine, ne-au dat apă, tot ce ne trebuie. Suntem foarte mulțumiți!

Citeste si: S-a aflat identitatea individului care a împușcat un bărbat în fața unui bloc din Iași. Care a fost motivul atacului- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: Tătaru: Avem o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, în 57 de puncte de testare

Pare singur însă muncește cot la cot cu alți români, care se văd în depărtare. La distanță mare unii de alții, ai noștri se grăbesc să scoată din pământ recolta. Până să pună piciorul pe pâmănt străin, alții n-au reguli, dovadă sunt imaginile suprinse într-un avion plin cu sezonieri pentru Germania. Chiar dacă nu se cunosc între ei, doar câțiva au măști.

În ultimele 24 de ore, peste o mie de români au așteptat pe aeroporturile din vestul țării ca angajatorii din Germania și Austria să trimită după ei avioane. Chiar dacă sunt bucuroși că și-au găsit de lucru, toți pleacă printre străini cu teamă.

Citeste si: Presa din România este în doliu: ziarista Alexandra Năstase a murit înainte de a împlini 40 de ani

Cu sentimentul că a fost abandonat de propria-i țară, bărbatul își cară bagajul ca pe cea mai grea povară. Parcă împinși de la spate, alții trec prin controlul din aeroport fără să arunce vreo privire înapoi. Departe de ai lor, vor sta o lună, două sau poate trei apoi se vor întoarce acasă: ”Unde am putut acolo m-am dus, dupa bani”.

Când pandemia a tras obloanele peste economie, bărbatul din imagine a rămas fără locul de muncă pe care-l avea într-un restaurant. Ca să n-ajungă în stradă cu tot cu soție și cei doi copii, spune că e gata să înfrunte dorul și aproape orice boală.

Citeste si: Câți bani câștigă românii care au plecat în plină pandemie la cules sparanghel în Germania?

După Germania, Austria și Spania, sosesc oferte de muncă și din Irlanda. Chiar dacă suntem în plină criză sanitară, țara mizează pe compatrioții noștri în agricultură. Chartere sunt anunțate inclusiv luna viitoare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si