VIDEO - Scene dramatice la Valea Jiului: Unul dintre cei peste 100 de mineri care protestează în subteran, scos la suprafață

Cu preţul propriei vieţi îşi cer banii pentru care au muncit pe brânci, sub pământ, sute de mineri din Valea Jiului! Liftul ruginit, de pe care se scurge apă pe toate părţile, l-a scos sâmbătă de la 400 de metri sub pământ pe unul dintre cei peste 100 de ortaci, care au decis să se blocheze în subteran numai ca să le fie auzit strigătul de disperare.

Author: Mircea Pop sâmbătă 20 februarie 2021 , 18:44

Scene dramatice la Valea Jiului: Unul dintre cei peste 100 de mineri care protestează în subteran, scos la suprafață
Scene dramatice la Valea Jiului: Unul dintre cei peste 100 de mineri care protestează în subteran, scos la suprafață
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tânărul, care nu a mai văzut lumina zilei şi nu a mai respirat aer curat de aproape o săptămână, abia se mai ţinea pe picioare. Imaginile surprinse de echipa noastră, trimisă special pe Valea Jiului, sunt dure şi vă pot afecta emoțional.

Cu un lift plin de rugină pe care se scurge apă prin toate părţile a fost scos de la 400 de metri adâncime unul dintre minerii care, de cinci zile, protestează în subteran. 

Tânărul protesta alături de colegii lui

Din colivie, aşa cum o numesc minerii, a fost scos un tânăr care şi-a riscat propria sănătate, nu doar muncind sub pământ, dar şi ca să protesteze

pentru drepturile lui, muncite pe brânci, într-un mediu toxic.

Citeste si: Protest: Peste 60 de mineri, încă blocaţi în subteran la Mina Lupeni

Minerii care tin legătura de la suprafaţă cu cei blocati in mina Lupeni au avut grijă de el. Nicio ambulanţă nu este acolo, la ceea ce oamenii numesc porţile iadului, ca să le acorde primul ajutor.

Tot colegii l-au dus la un spital pe tânărul care abia se ma ţinea pe picioare.

Cei rămași în subteran au primit alimente, apă, haine și medicamente

Celorlalţi mineri care cer din subteran să le fie plătite salariile restante şi drepturile, le-au fost trimise alimente, apă, haine si medicamente. Nimeni si nimic nu le garantează, însă, sănătatea, la jumătate de kilometru sub pământ.

Cu lozinci pentru dreptate şi proprii copii în braţe, sute de mineri şi membrii ai familiilor s-au alăturat protestului început la mina Lupeni.

Citeste si: Explozie la o mină de aur din China. Nouă persoane și-au pierdut viața

Dreptate cere pentru mineri si un profesor din Lupeni! Tatăl său a fost miner până la moarte şi nu acceptă ca nedreptăţile pe care şi părintele său le-a indurat să se repete.

Povestea disperării din Valea Jiului nu e una nouă

Ecoul acestor proteste a ajuns deja până la cel mai înalt nivel al conducerii minei și județului, dar... degeaba, strigă oamenii.

Citeste si: VIDEO- Salariile întârzie și zeci de mineri s-au blocat în subteran

Povestea disperării din Valea Jiului nu e una nouă. De ani de zile se știe că guvernanții au de gând să pună lacăt pe exploatările miniere.

De multe ori le-a ajuns cuțitul la os, iar acum mâna de ortaci e din nou în impas. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara i-a anunțat pe oameni sec că nu vor primi salariile la timp. Asta pur și simplu i-a înnebunit. Au acasă copii de crescut.

După o primă rundă de discuții între sindicaliști și conducerea complexului energetic, oamenilor li s-a promis că-și vor primi salariile pe 26 februarie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si