VIDEO | Schimbări majore la clasa pregătitoare. Înscrierile au început azi

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare! Se pot înscrie și copiii care vor împlini 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie.

D.S., luni 24 februarie 2020 , 13:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Anul acesta, primul an de scoală vine cu schimbari majore. Preșcolarii vor fi înscriși în clase fie în mod aleatoriu, fie prin tragere la sorți!

Este o decizie criticată de multi părinti. Insă, în acest fel, inspectorii vor să evite celebrele liste făcute pentru învăţătoarele preferate la clasă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât al locurilor disponibile, se aplică mai multe criterii de departaje, generale şi apoi specifice.

„Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările ulterioare, şi trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale de acces la educaţie, indiferent de condiţia socială şi materială, de sex, rasă, naţionalitate, confesiune”, precizează MEC, potrivit news.ro.

Citeste si: VIDEO | Pregătiți pentru meseriile viitorului

Schimbări majore la clasa pregătitoare

Conform calendarului propus, pregătirea înscrierii în învăţământul primar începe în 24 februarie, când se vor afişa circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar. Tot atunci are loc afişarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor şi a unităţilor unde acestea se realizează, anunţarea criteriilor specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ.

În 25 februarie - 9 martie 2020 în fiecare unitate de învăţământ se va organiza Ziua porţilor deschise, iar până în 20 martie se face evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor, rezultatele urmând să fie comunicate părinţilor care au solicitat evaluarea până în 23 martie.

În 25 februarie se afişază programul de completare a cererilor tip de înscriere în învăţământul primar, iar între 4 martie - 23 martie se face completarea online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. În 26 martie va avea loc procesarea, de către Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru. În 27-30 martie are loc procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Citeste si: Câte vacanțe vor avea elevii în următorul an școlar! Ministrul Educației vrea două vacanțe de Paște

În 1 aprilie este programată afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă. A doua etapă de înscriere începe în 22 aprilie.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si