VIDEO-Scumpiri în lanț în următoarea perioadă de la secetă și pandemie
Seceta, dar si pandemia vor aduce scumpiri în lanț în următoarea perioadă! Printre alimentele vizate sunt pâinea și uleiul, al căror preț ar putea crește mult.
Cum anul trecut, din cauza secetei, producția de floarea-soarelui a fost mult mai mică, prețul acesteia a crescut. Așa ajungem să cumpărăm un ulei mai scump. Iar asta vede cel mai bine la raft și în buzunarele noastre.
„E strigător la cer vreau să zic! Credeți-mă! Toate au sărit în sus!
Încă 25 la sută ar mai veni 1 leu și 50 de bani, adică am ajunge la 8 lei”, se plâng oamenii.
Dacă anul trecut pe o sticlă de ulei plăteam în medie 5 lei și 20 de bani, acum în magazine acelaşi litru de ulei costă chiar și 6 lei 50.
Iar specialiștii spun că scumpirile vor continua, asta pentru că cererea la nivel mondial este mai mare decât oferta. Practic, nu producem suficient de multă floarea soarelui care să acopere tot necesarul de consum de ulei al populației.
„În România trebuia să producem cam 3 milioane de tone groso-modo ,d ar s-au produs cam 2 milioane 80 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui.
Estimarea ne arată că, consumatorul va vedea la raft un preț de peste 7 lei 50 la litrul d eulei premium”, spun experții.
Pe lista scumpirilor se numără și pâinea și produsele de panificație. Deja făina șI uleiul folosite de brutării au un preț mai mare față de cel de anul trecut.
În această brutărie, de pildă, se produc trei tone de pâine zilnic, iar producătorii spun că nu știu cât vor mai putea menține prețul scăzut la raft.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Poziția corectă a mâinii la măsurarea tensiunii. Ce să nu faci cu 30 de minute înainte- antena3.ro
„Scumpiri am întâmpinat la materia primă, 2 la sută la făină, la ulei undeva între 15-20 la sută comparativ cu anii anteriori”, spun producătorii.
Și în cazul cerealelor, principale cauze care au dus la scumpirea acestora sunt seceta, pandemia, dar și costurile cu energia.
Seceta de anul trecut, coroborată cu cererea imensă a Chinei, a crescut şi preţul porumbului. Furajele pentru animale vor fi şi ele mai scumpe, aşa că ne putem aştepta la o creştere de preţuri şi la carne în acest an.