VIDEO Trucuri de a „păcăli” arșița! Căldură va fi în continuare, spun meteorologii

Oamenii au recurs la diverse metode pentru a combate căldura.

„Până la vijeliile de azi, România a îndurat cel mai lung cod roșu de caniculă din istorie: 5 zile de foc. Meteorologii anunță că mai avem de îndurat arșiță. Vârful caniculei va fi atins mâine, când temperaturile resimțite ar putea depăși 46-47 de grade Celsius. Cei nevoiți să îndure căldura de afară caută tot felul de metode ca să se răcorească”, a spus Christian Sabbagh.

Citește și: VIDEO Vremea caldă continuă să pună stăpânire pe România. Prognoza meteo

Oamenii caută diverse metode pentru a se răcori

Ca un cuptor încins a fost astăzi în București. În aerul irespirabil, termometrele au arătat 42 de grade, dar la umbră. Pe lângă pălării, umbrele sau evantaie, oamenii au căutat să se răcorească în fel și chip, cum este această doamnă care poartă cu ea o sticlă cu gheață.

Reporter: E gheață sticla!

„Da, de aseară, din frigider”.

Reporter: Și umblați așa cu ea?

„Da, mi-o pun așa. Asta (n.r. șapca) nu mai face față. Mai iau o gură așa (n.r. bea puțin din apa cu gheața). Atât e suficient! Gata, m-am răcorit!”, a spus doamna.

Acest domn are alte metode să facă față caniculei.

„Pe vremea asta trebuie: fructe și legume și castraveți.

Mai avem aici pentru hidratare (n.r. arată un recipient din care bea cu paiul)”.

Între măsurile anticaniculă, în Sectorul 6, a apărut dușul stradal: un sistem de răcorire care pulverizează apă rece.

„Superb, ce pot să zic... e bombă! Apa care vine e foarte bună. O să mai trec de două ori ca să simt. E o idee bună, dacă ar pune-o pe toată strada ar fi perfect”, a explicat un tânăr.

„E bine, ne răcorește. Nu mai pot de căldură”, a spus o doamnă.

Mădălina Bichir, reporter: Tunelul răcoritor cu perdea de apă a devenit atracția principală, doar că jeturile de apă abia dacă se mai simt, având în vedere că termometrul indică chiar și 42 de grade. Temperatura resimțită poate fi mai mare cu 4-5 grade.

Citește și: Prognoza meteorologilor AccuWeather e înspăimântătoare! Când vom avea din nou temperaturi sub 30 de grade Celsius în București

Astăzi, codul roșu de caniculă a cuprins aproape toată țara. În sudul țării  s-au resimțit 45 și chiar 46 de grade. Valul de caniculă persistă și mâine.

Va fi în continuare căldură

„Aici, în zona Bărăganului, 46 de grade la Brăila, dar mai sunt câteva stații cu 45 de grade în centrul orașului și la Cernavodă, și la Hârșova. Deci, Muntenia, cu zona continentală a Dobrogei sunt cele mai calde”, a spus Mihai Timu, meteorolog.

Valul de caniculă persistă și mâine, când meteorologii anunță un vârf de căldură.

„Mâine, în partea de sud a țării, observăm că această dorsală în aer tropical, care a dominat sudul și sud-estul țării, are o tendință de coborâre către sud. Cel mai probabil, mâine în Muntenia și Oltenia vom avea valori de 41-42 de grade și, izolat, 43 de grade Celsius”, a completat Mihai Timu, meteorolog.

În temperaturile dogoritoare, nici aerul condiționat n mai face față, se plâng oamenii.

„Am și aer condiționat și mai dau dintr-o cameră în cealaltă ventilatorul, să fac răcoare fiindcă dăm drumul la aer, dar nu face în toată casa”.

Cișmelele și chiar hidranții din parcuri au fost salvarea multora.

„Foarte cald! Foarte cald! Doamne ferește!”, a spus o doamnă.

Alți trecători au decis să se răcorească la fântânile din centrul orașului. Cele cinci zile de căldură sufocantă au adus cel mai lung val de caniculă din istoria României.


Reporter

Trecut-au trei ani. Trei ani de când am învățat tainele meseriei de reporter. Trei de ani de când am inteles ca pot fi o voce pentru cei care uneori nu se pot face auziți. Mi-am permis luxul sa și greșesc, caci doar asta îmi da ocazia sa fiu cea mai buna varianta a mea in postura de jurnalist de televiziune.

Acum nu-mi mai e teama sa ocolesc subiecte, doar pentru că ar putea să iasă prost sau doar pentru că trebuie să muncesc ceva mai mult. Am inteles ca fără dragoste de meserie nu ai cum sa reusesti și mi-am dat voie sa iubesc sa fiu reporter intr-atât de mult încât seara, când ajung acasă după o zi plină, sa ma uit la materialele mele și sa-mi dau seama ca toată osteneala a meritat.

Reporter

„Jurnalist n-am crezut că o să devin, nici măcar atunci când luam interviuri colegilor din liceu despre ultima zi de școală și încercam să smulg de la ei o lacrimă. Pe atunci nu aveam microfon, dar aveam o sticlă de apă sau un băț care își făceau foarte bine treaba.

Am dat apoi admitere la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea București. Trei ani mai târziu făceam practică la Kanal D, iar oamenii de aici au decis că merit o șansă … și iată cum am devenit jurnalist.

Pe mine mă puteți vedea zilnic, de la 9 la 10, în intervenții live. Mergem la ANM să vedem cum e vremea sau poate mă veți vedea pe la covrigării, în stații de autobuz, prin tramvaie, pe scurt, unde sunt oameni – sunt și eu. Îmi place să fac materiale despre tânăra generație sau despre problemele românilor. Îmi mai place să văd ce restaurante inedite se mai deschid, iar uneori încerc să aflu și unde putem merge în vacanță”.

Îți Recomandăm Și...