VIDEO| Vara redeschide România! Tot ce vor putea face din nou românii de la 1 iunie

După atâta amar de vreme, în care am învățat să trăim cu restricții dure care să limiteze răspânidirea noului coronavirus, veștile pe care le așteptăm cu toții vin mai devreme decât ne-am așteptat.

R.B., joi 28 mai 2020 , 19:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Hotărârile adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfășurarea, de către sportivii profesioniști, a activităților de pregătire fizică în spații închise, cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (3) nu se aplică activităților de pregătire și competițiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a  aximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii și ministrului mediului,apelor și pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanții unei mașini fiind membri aceleiași familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

De la 1 iunie, putem circula fără declarație oriunde în țară. Se deschid terasele și se dă undă verde la plajă. Există, totuși, un set de reguli de care suntem obligați să ținem cont.

Citeste si: Circulaţia pe Transalpina se deschide, însă cu unele restricţii

Din prima zi de vară, ne vom putea bucura de noi măsuri de relaxare. Așadar, terasele se vor redeschide, însă mesele vor fi așezate la o distanță de cel puțin 2 metri, cu maximum 4 persoane la fiecare masă.

Tot de la 1 iunie se va putea merge la plajă, vor funcționa transporturile internaționale rutier și feroviar. Se vor putea susține concerte în aer liber, dar cu participarea a maximum 500 de persoane pe scaune, la distanță de 2 metri și cu controlul temperaturii.

Citeste si: Ce se întâmplă cu casele de pariuri. Guvernul a făcut anunțul

Vor fi reluate și competițiile sportive din aer liber, dar fără spectatori. Așadar, și fotbalul are verde pentru încheierea campionatului.

Examenele naționale vor avea loc așa cum au fost planificate anterior. Evaluarea națională va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22, în aceeași lună. A mai anunțat șeful statului că elevii bolnavi care nu se vor putea deplasa la examene vor avea parte de o sesiunea specială.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarație de ultimă oră: „De la 1 iunie se redeschid terasele”

Și poate cea mai importantă veste este că tot de la 1 iunie vom putea circula în afara localităților fără declarație pe proprie răspundere.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si