VIDEO- Europa are parte de vreme neobișnuită. Recordurile de căldură pe timp de iarnă au fost doborâte pe întreg continentul

Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state din Europa: recordurile naţionale au fost depăşite în opt ţări, iar recordurile regionale în alte trei, relatează BBC.

Author: Georgiana Balaban miercuri 04 ianuarie 2023 , 08:35

vreme caldă

Temperaturi mai ridicate pentru această perioadă, decât ar fi normal.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C- cu peste 10°C peste medie. Temperaturile atât de calde au făcut ca cireşii să dea în floare, mult mai devreme, în oraşul polonez Szczecin.

Între timp, în Polonia sunt prognozate pentru zilele următoare ploi însemnate şi rafale de vânt.

Citește și: Revelion 2023 cu vreme de luna martie

Vremea deosebit de caldă din Europa a venit în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi. Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru unele regiuni din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.

Însă pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă în multe regiuni la început de an. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale pentru această perioadă.

În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile la anumite staţii meteo.

Mai multe grade în termometre, decât ar fi normal

Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar recordul înregistrat în Belarus a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade peste recordul anterior.

Citește și: Vremea de Revelion. Temperaturi de până la 16 grade Celsius în Capitală

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricții privind utilizarea apei.

Recordurile de temperatură sunt doborâte tot timpul, dar neobișnuit este ca diferența să fie mai mare de câteva zecimi de grad, notează BBC.

În Elveția, temperaturile au atins 20 de grade, iar vremea caldă a afectat stațiunile de schi din Alpi, unde nu este zăpadă.

Cu doar câteva zile mai înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania anunțaseră că anul 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată. În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepția lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie însă a căzut zăpadă în multe părți ale ţării, deşi acum condițiile sunt mai blânde şi mai umede.

Totuși, nu în toată Europa este cald- în unele părţi ale Scandinaviei sunt prognozate temperaturi mai scăzute şi ninsori, iar la Moscova se așteaptă ca temperatura să scadă până la minus 20 de grade Celsius în următoarele zile.

Citește și: Vremea ține cu petrecăreții de Revelion

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Cu toate acestea, astfel de evenimente pe timp de iarnă nu au același impact asupra omului ca valurile de căldură din timpul verii, care se pot solda cu numeroase decese.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius faţă de începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Citește și: Se schimbă vremea în toată țara, iar temperaturile vor fi în scădere. Prognoza meteo ANM miercuri, 4 ianuarie 2023


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si