Zeci de salvamontisti si caini antrenati au plecat din nou sa gaseasca trupul salvatorului montan prins de avalansa in Calimani! Ce au descoperit in zapada! Foto!

Salvamontisti din mai multe judete au urcat din nou in muntii Calimani pentru a gasi trupul neinsufletit al lui Sorin Liviu Pandelea, unul din cei trei salvatori montani surprinsi de avalansa, in apropiere de Varful Pietrosu, la 1 decembrie 2017.

G.G., marți 23 ianuarie 2018 , 21:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

La 1 decembrie 2017, trei salvamontisti au urcat in muntii Calimani pentru a arbora tricolorul pe Varful Pietrosu. Acestia au fost suprinsi de avalansa, numai doi fiind gasiti.

Lucian a avut noroc si a fost gasit repede de salvamontisti dupa ce le-a dat coordonatele exacte unde se afla, cele aratate de ceasul performant pe care-l purta la mana. Femeia, Nathy Josse, a fost gasita fara suflare, la cateva ore de cand au inceput cautarile, iar trupul lui Sorin Liviu Pandele nu a fost descoperit nici in ziua de astazi.

De la 1 decembrie si pana astazi, s-au efectuat mai multe cautari in muntii Calimani, in speranta ca trupul lui Liviu va fi gasit. Din pacate, insa, cautarile au fost fara succes. La cea mai recenta actiune la care au participat zeci de salvamontisti din mai multe judete, insotiti de caini antrenati, s-a gasit doar un schiu de-al femeii Nathy Josse.

Nici salvamontistilor nu le vine sa creada ca dupa atatea cautari n-au reusit sa gaseasca trupul lui Liviu.

“Timp de doua zile, salvatorii montani din cinci judete (Suceava, Neamt, Sibiu, Bistrita, Mures) au derulat inca o actiune, poate ultima, de recuperare a salvatorului montan Sorin Liviu Pandelea, ingropat de avalansa din Calimani pe 01 Decembrie. Muntele ne-a intampinat cu o temperatura de -21 de grade si o cornisa amenintatoare pe care cei doi observatori desemnati de Salvamont Suceava si Vatra Dornei au vegheat-o timp de 7 ore dand dovada de o rezistenta fizica iesita din comun.

Cu totii stiam ca in eventualitatea prabusirii cornisei, aveam cel mult 30 de secunde sa parasim zona si sa ne adapostim de avalansa ce avea sa cada peste noi. Totodata eram constienti ca nu toti vor reusi evacuarea de urgenta si de aceea misiunea a fost 100% voluntara si tot de aceea nu au fost acceptat nimeni fara echipament special (DVA, sonda, lopata, ABS). S-au folosit toate tehnologiile si procedeele cunoscute de la saparea retelelor de gropi in zapada compactata cu adancimi de la 3 la 5 m, pana la sondari pe orizontala, caini special antrenati si dispozitive RECCO.

Chiar daca dimineata s-a stabilit undeva la 3-4 ore timpul maxim de expunere la frig, dupa 7 ore inca se mai lucra si numai noaptea a facut ca oamenii muntilor sa coboare tacuti si resemnati din acea vale a mortii strajuta de Piatrosul Calimanilor.

Astazi s-a urcat din nou in Calimani pentru probabil o ultima incarcare. Prognoza arata ca un val de aer cald de altitudine va ajunge in zona inca din jurul orelor 13, iar riscul ruperii acelei cornise si declansarii avalansei face ca riscul sa nu mai fie acceptat. Urmeaza alte valuri de ninsori si probabil ca o sa trebuiasca sa astaptam primavara.

Colegii nostri din Suceava, Vatra Dornei si Salvamont Romania au facut tot ce era cu putinta omeneste pentru a inapoia trupul neinsufletit familiei. Poatre ca muntele l-a iubit prea mult si vrea sa-l mai pastreze un timp”, se arata intr-un comunicat de-al celor de la Salvamont Neamt, din data de 16 ianuarie.

SALVAMONT VATRA DORNEI
15.01.2018
COMUNICAT DE PRESA
referitor la evenimentul : AVALANSA DIN CALIMANI
ACTIUNE: SALVAMONT ROMANIA

In data de 15 ianuarie a avut loc actiunea denumita generic: AVALANSA DIN CALIMANI - SALVAMONT ROMANIA

La actiune au participat echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mures, Neamt, Sibiu si Bistrita Nasaud , in total 28 de salvamontisti.

La locul de interventie erau sositi si aproximativ 20 de voluntari din Vatra Dornei, colegi si prieteni ai lui Sorin Pandelea (pompieri si vanatori de munte).

Temperaturile au fost destul de scazute, temperatura resimtita fiind de aproximativ - 26 C.

S-a lucrat foarte mult, dar din pacate fara rezultatul dorit. S-a gasit doar un schiu al lui Nathy Josse. (…)

CU TOTII DORIM SA-L ADUCEM PE SORIN ACASA.

Salvamont Vatra Dornei
Ariciuc Petru
0744332378 / 0726686687”,
se arata in comunicatul celor de la Salvamont Vatra Dornei.

Foto: Salvamont Vatra Dornei, Salvamont Neamt

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si