Proiect de lege pentru noi zile libere. Veste bună pentru toți angajații din România

Mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare PNL-PSD vor să repare o "nedreptate" cu care se confruntă angajații români în fiecare an. Astfel, potrivit proiectului de lege depus la Senat, liberele pentru sărbătorile legale care cad în weekend se vor acorda în zilele următoare!

Author: Sorin Negru vineri 13 mai 2022 , 20:30

Proiect de lege. Se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală "să nu depindă de o situaţie fortuită" din punct de vedere calendaristic

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Spre exemplu, în anul 2022, din totalul de 15 sărbători legale, doar nouă cad în timpul săptămânii, în timp ce 6 sunt "irosite" din perspectiva beneficiilor pentru angajați, fiind în weekend.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

Anul viitor, situația se prezintă astfel: 3 sărbători legale cad în weekend și 12 în timpul săptămânii. Dar în 2024, din 15 sărbători legale 5 cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.

Mai multe zile libere pentru angajații români 

Proiectul de lege depus de 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD prevede ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Citeste si: 1 iunie 2022, zi liberă de la stat: În ce zi a săptămânii pică Ziua Copilului

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003- Codul Muncii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Citeste si: Președintele Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea 1,2 milioane de lei pentru acordarea unui contract! Dumitru Buzatu făcea tranzacția într-un restaurant- kanald.ro

Citeste si: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

"Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003- Codul Muncii", se menţionează în expunerea de motive a proiectului.  

Proiect de lege: angajații români să aibă efectiv 15 zile libere corespunzătoare sărbătorilor legale, chiar dacă le sunt acordate imediat după sărbătorile din weekend

[Sursa foto: Pixabay]

"Angajaţii trebuie să se bucure de beneficiul zilelor libere" 

Proiectul prevede ca, în situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal, informează Agerpres.  

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Inițiatorii susţin că "se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere".

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Ei cer ca zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, "să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu".

Citeste si: Este Înălţarea Domnului 2022 zi liberă de la stat? Anunţ important

"Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se", se explică în proiectul de lege.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si