Ziua Eroilor 2020. În 2020, Ziua Eroilor pică pe data de 28 mai, atunci când se sărbătoreşte şi Înălţarea Domnului la cer, mai exact, fix la 40 de zile de la Paşte.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.

În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe

cei români.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2020: Ce nu este bine să faci în această zi. E mare PĂCAT!

Ziua Eroilor 2020
Ziua Eroilor 2020

Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

Ziua Eroilor 2020. Pomenirea eroilor români

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, conform ro.wikipedia.org.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins- wowbiz.ro

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.

Ziua Eroilor
Ziua Eroilor

Înălţarea Domnului 2020

Ziua Eroilor 2020. In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Citeste si: Înălţarea 2020: Pe ce dată este Înălţarea Domnului 2020. Tradiţii

Adesea, Inaltarea lui Hristos, ca si Invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Trebuie sa avem in vedere, ca moartea lui Hristos nu a avut ca tinta satisfacerea onoarei jignite a Tatalui, ci transfigurarea firii omenesti. De aceea atat in Inviere cat si in Inaltarea Sa, Hristos nu este pasiv.

Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo Si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie sa intelegem ca acesta a fost ultimul act al lui Hristos in lume, El nu devine absent in creatie. Inaltarea lui Hristos nu inseamna retragerea din creatie, El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh.

Citeste si: Sf. Constantin şi Elena 21 mai 2020. Tradiţii care aduc noroc

Ziua Eroilor 2020. Temei pentru credinta in Inaltarea lui Hristos avem si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, unde se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a

sezut de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om. Prin acesta trebuie sa intelegem ca toti cei care ne-am unit cu Hristos, devenim partasi la aceasta iubire dumnezeiasca.

Ziua Eroilor 2020. Obiceiuri

In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor.

Citeste si: Mesaje Sf Constantin şi Elena 2020. La mulţi ani de Sf Constantin şi Elena 2020. Felicitări

Inaltarea Domnului 2020
Inaltarea Domnului 2020

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: "Planul lor de a nu mă lăsa să urc pe scenă a reușit". Nicki Minaj reacționează după ce a fost arestată. Regina muzicii rap, hotărâtă să dea în judecată autoritățile olandeze- radioimpuls.ro

De aceea in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean; si erau date de pomana bucate pentru morti.

La fel ca Paștele, și această sărbătoare este însoțită de foarte multe superstiții.

Citeste si: Rusalii 2020. Mai multe zile libere în luna iunie pentru români

Ziua Eroilor 2020. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile pe care românii le păstrează pentru această sărbătoare:

 

 • tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri
 • este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă
 • creștinii poartă flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat
 • se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe
 • țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar
 • ce se seamănă în această zi, nu crește
 • se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. Credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum
 • femeile împart lapte dulce fiert cu păsat și cui împart trebuie să le mai dai și o mătură din nuiele adunate de pe câmp
 • nucul, alunul, paltinul și leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic

 

Citeste si: Sf. Constantin şi Elena 2020: Este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Ce NU ai voie să faci în ziua marelui praznic

 

 • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
 • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
 • nu se împrumută bani
 • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
 • nici sarea nu se dă din casă

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si