Zona zoster, tratament si alimentatie

Zona zoster este o afectiune cunoscuta si ca Herpes zoster, fiind o boala infecto-contagioasa aparuta in urma infectiei cu virusul varicelo-zosterian.

M.C.B., joi 10 mai 2018 , 17:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Zona zoster: Cauze

Infectia primara determina aparitia varicelei, dupa care virusul ramane fixat in tesutul nervos sub forma inactiva, iar reactivarea lui conduce la aparitia zonei zoster. Factorii care cauzeaza reactivarea pot fi: scaderea imunitatii celulare a organismului gazda, chimioterapia, radioterapia, oboseala, stresul, tratamentul cu hormoni glucocorticoizi, contactul cu copii bolnavi de varicela.

Zona zoster: Tratament

Bolnavii cu zona zoster nu pot beneficia de tratament etiologic din cauza lipsei de eficienta a medicamentelor antivirale existente in farmacii. Asa ca se poate apela la un tratament igieno-dietetic. Trebuie sa faci repaus intre 7 si 10 zile de la debutul bolii.Alimentatia va fi normolipidica, normoprotidica, normoglucidica, cu aport lichidian crescut.

Tratamentul simptomatic presupune administrarea analgezicelor a caror actiune impiedica aparitia suprainfectarii bacteriene. Tratamentul local va dezinfecta zona perilezionala prin aplicarea unor solutii antiseptice sau pulberi sicative sterile. Pentru suprainfectarea locala se aplica crema care are in componenta antibiotice si cortizon sau ldoxuridina.

Zona zoster: Alimentatie

Trebuie sa optati pentru o dieta bogata in vitaminele A, B1, B12, C, E si zinc. Puteti consuma citrice, morcov, usturoi, scortisoara, legume cu frunze verzi si lapte.

Sunt de evitat nucile, semintele, cerealele si ciocaltaa, pentru ca aceste alimente agraveaza simptomele.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si