10 sfaturi de wellness digital

Folosirea tehnologiilor digitale este un subiect care naște controverse, dar care a generat și un nou concept ce încearcă să promoveze calea de mijloc: wellness-ul digital. Până unde ne este utilă tehnologia și cum ne dăm seama că o folosim în exces? Ce efecte pe termen lung va avea asupra sănătății fizice, mentale, emoționale, nu numai pentru noi, dar și pentru copiii noștri? Cum să utilizăm tehnologia într-un mod inteligent?

Author: Razvan Ilie luni 07 februarie 2022 , 10:29

Wellness digital. Starea mentală poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor aplicații care te liniștesc, te ajută să meditezi, să dormi mai bine și să îți urmezi programul de exerciții fizice. 

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată câteva recomandări pentru practicarea unui stil de viața digital echilibrat.

Ce este wellness-ul digital?

Explozia tehnologiei și accentul sporit pe sănătate și starea de bine sunt cele mai întâlnite tendințe menționate de institutele de cercetare din toată lumea, pentru ultimii doi

ani. Astfel, domenii la care nu ne gândeam în urmă cu câțiva ani că se vor putea digitaliza, au făcut pași importanți spre lumea virtuală.

Medicina, învățământul și industria de retail, industria plăților online, chiar industria evenimentelor și cea a fitness-ului au migrat către digitalizare și au descoperit noi nișe de piață. Iar din perspectiva noastră, a clienților, această mutare a adus mai mult confort, mai multă eficiență și mai mult timp pentru lucrurile cu adevărat importante în viața noastră.

Wellness înseamnă stare de bine, iar wellness digital presupune practicarea unui mod de viață echilibrat în raport cu tehnologiile digitale.

Ceea ce înseamnă că îi recunoaștem beneficiile și profităm de ele pentru a ne îmbunătăți viața, dar, ne dăm seama și de pericole și le evităm.

10 sfaturi de wellness digital

Iată mai jos câteva sfaturi pentru folosirea inteligentă a tehnologiilor digitale:

1. Studiază-ți obiceiurile digitale

Pune-ți câteva întrebări esențiale: ce aplicații folosești, cât timp pe zi, în ce scop, când și unde? Ești stresat de mesajele de pe grupuri și de sunetul notificărilor? Ți se reproșează că "stai prea mult pe telefon"? Începe prin a dezactiva sonorul notificărilor neimportante și pune telefonul pe masă cu ecranul în jos, când porți o discuție.

2. Urmărește-ți activitatea digitală

Te ajută aici chiar telefonul tău, care iți va spune cât timp petreci în fiecare aplicație.

3. Pune-ți limite și respectă-le

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Gestul controversat făcut de Alex Ashraf, la scurt timp după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul. Care a fost prima reacție a bărbatului cu privire la despărțirea de brunetă- wowbiz.ro

Știm deja că folosirea tehnologiei digitale în exces dăunează sănătății noastre fizice și mentale. Dacă îți dai seama că folosești prea mult anumite aplicații în scop de distracție și că nu știi cum trece timpul în care puteai face altceva mai folositor, atunci, trebuie să fixezi limite de utilizare. De asemenea, încearcă să limitezi locurile din casă, momentele zilei și scopurile în care interacționezi online.

4. Somnul e important

Pune-ți telefonul și celelalte dispozitive digitale pe modul de noapte sau "Do not disturb". Încearcă să nu mai petreci timp în fața unui ecran înainte de culcare. Expunerea la lumina albastră artificială blochează melatonina, hormonul care ne ajută să adormim.

5. Ia telefonul de pe masă

Obiceiul de a avea telefonul mobil pe masă în timp ce mâncăm este unul nociv pentru menținerea stării de bine și a sănătății digitale. Mesele împreună cu familia și prietenii trebuie să fie momente de interacțiune reală, în care povestim, discutăm și ne simțim bine, fără întreruperi cauzate de mesaje și notificări.

6. Lucrează pe modul "Nu deranjați"

Ești mai eficient și mai productiv dacă, în timp ce lucrezi, pui telefonul pe modul "Do not disturb" cu ecranul în jos.

7. Dă prioritate celor de lângă tine

Atunci când ești în compania cuiva, dă prioritate persoanei și nu telefonului. Este umilitor pentru acea persoană, se va simți ignorată, exclusă, nedorită. În plus, îți va pune la îndoială manierele și bunul simț. Poți pune telefonul pe modul silențios.

8. Preocupă-te de sănătatea digitală a copiilor

Setează controlul parental pe dispozitivele copiilor, astfel încât ei să fie feriți de conținut nepotrivit, achiziții online nedorite, aplicații înșelătoare și prea mult timp petrecut online. Învață-i pe copii să își seteze singuri limite, dacă sunt mai mari și practicați împreună wellness-ul digital.

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 29 septembrie 2023: Berbecii au o zi potrivită pentru a rezolva eventualele conflicte și pentru a construi legături mai puternice. Nativii Gemeni sunt mai muncitori ca niciodată- radioimpuls.ro

9. Exersează detox-ul digital

Chiar dacă nu mai putem trăi fără social media și îi recunoaștem beneficiile de relaționare și informare, uneori e utilă o pauză de consum. Alege un loc de vacanță sau de weekend fără internet sau practică activități care nu presupun interacțiunea digitală, precum lectura sau grădinăritul.

10. Digitalizează-te, pentru mai mult confort și eficiență

Uită de orele petrecute la ghișee aglomerate, în magazine sau la coadă la policlinică pentru o simplă consultație. Transformă-le în minute în care îți comanzi cele necesare, plătești utilități și taxe sau obții sfaturile medicale de care ai nevoie. Îți trebuie doar o adresă de email, un cont pe o aplicație și un card bancar.

Aplicațiile de urmărire a activității fizice și a stării de sănătate sunt și ele utile și disponibile pe orice smartwatch și telefon inteligent. Cu ajutorul lor îți poți măsura activitatea fizică zilnică, numărul de calorii și nivelul de stres. De asemenea, îți poți monitoriza tensiunea arterială, ritmul cardiac, oxigenul din sânge, somnul și, mai nou, compoziția corporală.

Starea mentală poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor aplicații care te liniștesc, te ajută să meditezi, să dormi mai bine și să îți urmezi programul de exerciții fizice.

Tot cu ajutorul tehnologiilor digitale poți controla confortul din locuința. Aplicații speciale integrate în aparatele electronice și electrocasnice care au încorporate inteligență artificială (IoT) te ajută să le monitorizezi cu ajutorul smartphone-ului. Spre exemplu, poți controla funcționarea obiectelor smart din casă- becuri și prize inteligente, aer condiționat, aspirator, frigider sau încuietoarea ușii de la intrare.

Practică wellness-ul digital

Așadar, în plină revoluție digitală, trebuie să fim conștienți și de beneficiile, dar și de pericolele și riscurile pe care această schimbare majoră le produce în stilul nostru de viață.

Adoptarea unei relații inteligente și echilibrate cu tehnologiile digitale, practicarea wellness-ului digital, ne va ajuta să putem folosi la maxim avantajele de confort cu care vin aceste tehnologii. În același timp, vom ști cum să ne păzim de folosirea exagerată, de interacțiunile online periculoase și nesigure.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si