12 fructe si legume ce sunt bogate in Vitamina A

Fructe legume Vitamina A. Vitamina A este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), cu un rol esential in organismul uman. Vitamina A este o denumire generica, ce se refera la mai multe substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si cartenoizi.

Author: Madalina Grigore sâmbătă 25 iunie 2022 , 17:57

Fructe legume Vitamina A

Fructe și legume bogate în vitamina A.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fructe legume Vitamina A. Vitamina A este esențială pentru organism, are multiple roluri pentru menținerea unei stări de sănătate excelente.

Aceasta poate fi găsită în componența mai multor procese biologice, intervenind in buna lor funcționare. 

Află care sunt fructele și legumele bogate în vitamina A!

Cât de importantă este vitamina A pentru organism

O cantitatea suficienta de vitamina A asigura buna funcționare a organismului. Este necesara pentru producerea rodopsinei, pigmentul responsabil de vederea crepusculara si nocturna, dar sprijina sănătatea pielii, a unghiilor si a dinților.

Vitamina A are efect antioxidant, ajută la ținerea colesterolului sub control. Protejează mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator. Vitamina A contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijină sistemul imunitar si ajuta la vindecarea mai rapidă în cazul unor infecții sau inflamații.

Citeste si: Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce beneficii are?

De cele mai multe ori, medicii o recomandă în tratarea cazurilor de rujeola, pentru o recuperare mai rapida si pentru a reduce riscurile unor complicații.

Fructe legume Vitamina A

Fructe bogate în Vitamina A

Iată cele mai bogate fructe în vitamina A!

  • Pepenele galben  – acționează ca un laxativ, diuretic și ajută la neutralizarea acidității din organism. Previne apariția petelor de pe piele, guta, artrita și nivelul ridicat de colesterol;
  • Caisele  – foarte benefice în tratarea unor afecțiuni cutanate, tratarea constipației și a anemiei și sunt extrem de de bune pentru sănătatea inimii;
  • Mango  – ajută la menținerea unei vederi sănătoase, a unui tract digestiv sănătos sau la normalizarea tensiunii arteriale;
  • Papaya  – mai este numit şi fructul îngerilor, datorită antioxidanților puternici care reduc semnificativ riscul de apariție a bolilor ce apar odată cu înaintea în vârstă, precum cele de inimă sau cancerul. Mai mult, este benefic împotriva apariției semnelor de îmbătrânire, ajutând pielea să rămână tânără și fermă;
  • Prunele  – sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice sau biliare, reglează tranzitul intestinal și îmbunătățesc vederea și elasticitatea pielii;
  • Portocalele  – previn apariția acneei, îmbătrânirea prematură a pielii și pot avea efecte anticancerigene.

Fructe legume Vitamina A

Legume bogate Vitamina A

  • Cartofii dulci- Vitamina A este prezenta in acest aliment sub forma de beta-caroten, unele cercetări arată ca poate proteja împotriva cancerului de prostata si de colon. Au un conținut redus in calorii si grăsimi, dar bogat in vitamina B6, vitamina C si potasiu. Poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sânge.
  • Morcovii- sunt bogați in beta-caroten, 100 de grame reprezintă echivalentul a peste 500% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Sunt alimente ușoare  și sănătoase, bogate în fibre. Ajută la prevenirea constipației și la menținerea sănătății intestinale
  • Spanacul- deține o multitudine de nutrienți. Asigură aproximativ 200% din necesarul de vitamina A, dar și cantități crescute de fier și magneziu.
  • Broccoli- reprezintă o altă sursă sănătoasă de vitamina A, dar și o sursă importantă pentru vitaminele C și K. Poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer, prin conținutul crescut de sulforafan pe care îl are.
  • Ardeiul gras rosu-  100 de grame de ardei gras roșu oferă peste jumătate din doza zilnică necesară de vitamina A. Are puține calorii, dar este bogat în vitamina C, B6 și acid folic. Reprezintă o sursă ideală de antioxidanți și substanțe cu rol antihistaminic si antiinflamator. 
  • Roșiile- sunt alimente folosite constant în bucătărie. Au puține calorii, dar sunt bogate în vitaminele A și C. 100 de grame de roșii aduc organismului 16% din necesarul zilnic de vitamina A și mai mult de 20% din necesarul de vitamina C.

Citeste si: Mâncare de mazăre nouă. O rețetă delicioasă la început de vară


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si