13 septembrie declarată ziua Pompierilor

Pe 13 septembrie pompierii din România celebrează ziua dedicată lor și amintesc de Bătălia de la Dealul Spirii care a ajuns să fie un simbol al rezistenței românilor.

G.B., vineri 13 septembrie 2019 , 15:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Data de 13 septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna drept Ziua Pompierilor, dar a fost mai întâi declarată o sărbătoare legală după război, în 1953 pentru ca apoi să fie oficializată și după Revoluție prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, arată fanatik.ro.

13 septembrie declarată ziua Pompierilor. Ce s-a întâmplat pe Dealul Spirii

Onoare pentru pompierii români din timpul revoluției pașoptiste

Ziua Pompierilor din România se celebrează în onoarea luptei date de pompierii români în timpul revoluției pașoptiste! Chiar dacă revoluția pentru autodeterminarea poporului român a avut inițial succes, marile imperii ale Europei au intervenit însă pentru a înnăbuși revoluția. Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane, sub conducerea lui Kerim Pașa, au intrat în București pentru a-i aresta pe fruntașii revoluției și pentru a opri rezistența poporului.

13 septembrie declarată ziua Pompierilor. Ce s-a întâmplat pe Dealul Spirii

Bătălia de la Dealul Spirii, omagiată de Ziua Pompierilor

Bătălia de la Dealul Spirii a ajuns să fie un simbol al rezistenței românilor. 48 de români au murit și alți 57 au fost răniți, în timp ce de partea otomanilor au fost peste 400 de răniți și 158 de persoane decedate. În memorial pompierilor conduși de Pavel Zăgănescu, un monument a fost ridicat la Dealul Spirii.

De asemenea, pompierii de la ISU București-Ilfov au și publicat pe contul oficial de facebook un mesaj, cu ocazia Zilei Pompierilor:

13 septembrie declarată ziua Pompierilor. Ce s-a întâmplat pe Dealul Spirii

„Azi e ziua noastră! E ziua celor care se aruncă în foc ca să salveze suflete! E ziua celor care se chircesc în mijlocul nămeţilor, ca să alerge cu pruncii în braţe spre spital! E ziua celor care se pun în faţa viiturilor! E ziua celor care sapă şanţuri cu mâinile goale ca să recupereze muncitori striviţi sub maluri! Dar, nu! Noi, azi, nu sărbătorim! Noi, azi, plecăm capul în faţa lor: Luchian Răzvan Dumitru, Ionuţ Cristian Ungureanu, Adrian Barbu! Dumnezeu să-i odihnească în pace”, au scris pompierii, în cinstea colegilor dispăruți la locul de muncă în ultimii ani.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si