15 mii de romani au facut plangere la protectia consumatorilor in legatura cu contractele incheiate cu bancile si Institutiile Financiare Nebancare

Intr-un singur an, nu mai putin de 15 mii de romani s-au plans la protectia consumatorilor in legatura cu contractele pe care le-au incheiat cu bancile sau Institutiile Financiare Nebancare. Urmatorul drum duce direct la instanta, asta pentru ca putini stiu dca pot apela la conciliere. Unii clienti si-au redus costurile creditului chiar si cu 10 mii de euro in acest fel.

Author: V.P. marți 30 ianuarie 2018 , 19:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dana este unul dintre romanii cu un credit la banca. A analizat atent contractul si...

DANA DUMITRU, CLIENTA UNEI BANCI: Am constatat acolo ca era un comision care ma deranja.

Era vorba de aproximativ 70 de euro pe luna. In contract scria ca banca poate renunta la comision pentru o anumita perioada.

DANA DUMITRU, CLIENTA UNEI BANCI:Am facut aceasta cerere la banca si mi s-a raspuns ca nu se poate, daca doresc ceva, trebuie sa restructurez creditul.

Nu-i ramanea, la prima vedere, decat sa dea banca in judecata. Asta implica anganjarea unui avocat si mult timp pierdut. Cautand pe internet, Dana a descoperit o solutie alternativa.

DANA DUMITRU: Se intra pe site, exista acolo o cerere in care formulezi ce fel de obiective iti doresti  in legatura cu banca. Am fost extrem de suprinsa  de reactia lor.

Varianta a dat a dat rapid rezultate.

DANA DUMITRU: In urma medierii, am ajuns la renuntarea la acest comision pentru urmatorii 20 de ani.

Adica a facut o economie de aproximativ 10 de mii de euro.

SIMONA VALCEANU, CSALB: Consumatorii beneficiaza de acest serviciu total gratuit!

Centrul  de solutionare alternativa a litigiilor a cunoscut o crestere uriasa a solicitarilor in 2017. Iar prima luna din anul acesta a fost una plina.

LIVIU FENOGHEAN, DIRECTOR CSALB: In anul 2018, intr-o singura luna noi am inregistrat 61 de dosare, mai mult decat in tot anul 2016. Avem si dosare care au fost solutionate intr-o singura saptamana.  

ALEXANDRU PAUNESCU, CSALB: Daca la ANPC exista posibilitatea de a amenda operatorul economic, la Centrul de Solutionare Alternativa vorbim de o negociere.

Peste 7 mii de romani au cerut telefonic informatii despre acest centru anul trecut.

DRAGOS GHEORGHE, CONCILIATOR: Personal am avut cazuri in care am solutionat chiar intr-o zi. Deci, ulterior primirii acceptului din partea ambelor parti, le-am convocat la sediul CSALB  si in aceeasi zi am emis o nota de solutie.

Ce pot obtine consumatorii?

"In cazul unui credit ipotecar in euro, dobanda a scazut de la 9,75 la suta la 5,75 la suta pe an. Iar rata, o vedeti tot aici, de la 207 euro la 95."

Nu doar romanii cu probleme legate de banci cer ajutorul conciliatorilor.

PAUL ANGHEL, ANPC-MEMBRU CSLAB: Ponderea reclamatiilor era  70 la suta in domeniul bancar si 30 la suta pe partea de IFN uri, acum procentele s-au inversat.

La centrul de solutionare alternativa fiecare cauza este discutata individual iar consumatorii au dreptul sa fie insotiti si de un avocat.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Adelina Damian răspunde acuzațiilor lui Albert. Ce relație a avut, de fapt, Războinica... Adelina Damian răspunde acuzațiilor lui Albert. Ce relație a avut, de fapt, Războinica cu Zanni la Survivor România
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
infoactual.ro
Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre! Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si