17 Decembrie, ziua in care credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Prooroc Daniel

Azi, pe 17 decembrie credinciosii il cinstesc pe Sfantul Prooroc Daniel si pe Sfintii trei Tineri: Anania, Azaria si Misail.

Editor: Viorela Precupas Saturday 17 December 2016 , 14:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sfantul Daniel a venit pe lume in Vitora cea de sus. Cand a fost mic a fost dus rob din Iudeea in tara haldeilor si a proorocit timp de 70 de ani. El a trait cu 460 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos.

Potrivit calendar-ortodox.ro, Sfantul Daniel era un barbat intelept, iar iudeii credeau ca e eunuc.

A plans mult pentru popor si pentru cetatea Ierusalimului. Tinea post si se infrana de la orice mancare dorita. Era uscativ la fata, dar foarte frumos, "cu harul Celui Preainalt".

"Cei trei Tineri, dupa cum spune istoria, erau din sfanta cetate a Ierusalimului. Tatal lor se numea Iezechia, iar mama lor Caligona. Iezechia, cand era bolnav, a cutezat sa ceara lui Dumnezeu sa nu-l dea mortii, caci a pazit cele placute înaintea Lui; iar Dumnezeu i-a mai adaugat 15 ani la anii vietii lui. Cand Ierusalimul a fost înconjurat şi robit de Nabucodonosor, împaratul babilonienilor, au fost luati şi ei robi împreuna cu Proorocul Daniel şi duşi în Babilon. Pentru virtutea lor, au fost puşi mai-mari peste treburile împaratului.

Mai tarziu, pentru ca au batjocorit chipul pe care-l facuse şi-l ridicase împaratul şi pentru ca nu s-au închinat lui, au fost aruncati într-un cuptor ars de şapte ori. Acolo ei cantau psalmi lui Dumnezeu. Împaratul vazand minunea, a marturisit ca mare este Dumnezeul preaslavit de cei trei Tineri.
Caci vapaia se prefacuse în roua, iar ei ramasesera nevatamati.

Daniel n-a fost aruncat în cuptor, deşi traia, locuia şi petrecea împreuna cu cei trei Tineri, şi din pricina lui fusesera aceia cinstiti. Pricina n-o putem afla din Sfanta Scriptura, pentru ca Scriptura a trecut-o sub tacere. Dar dupa cum mi se pare mie şi dupa cum este şi adevarat, pricina pentru care n-a fost aruncat Daniel în cuptor a fost aceea ca lui i se pusese numele Baltazar, iar la babilonieni numele acesta era nume de covarşitoare cinste, nume de dumnezeu. Deci pentru ca sa nu creada babilonienii, care fara judecata îndumnezeiau focul, ca minunea din cuptor a facut-o Baltazar, a randuit Dumnezeu ca Daniel, care purta numele dumnezeului lor, sa nu intre în cuptor şi nici sa nu se vorbeasca deloc de Daniel în istorisirea minunii din cuptor.

Sfintii trei Tineri, dupa izbavirea lor, mai presus de cuget, din foc, dupa ce dobandisera iaraşi cinstea de mai înainte şi dupa ce au trait cu cinste toata viata lor, s-au savarşit cu pace împreuna cu Daniel.

Spun unii ca dupa moartea lui Nabucodonosor şi a celorlalti împarati de dupa el, care cinsteau pe Daniel şi pe cei trei Tineri, s-a ridicat un alt împarat cu numele Atic. Acesta a facut cercetare sfintilor. Înfruntat de ei, a poruncit sa li se taie capetele. Cand a fost taiat capul lui Misail, Azaria şi-a întins haina şi i-a prins capul; la fel şi Anania a prins capul taiat al lui Azaria, iar Daniel a întins haina lui şi a prins capul lui Anania. În urma i s-a taiat şi lui capul. Se spune ca dupa taiere, capetele lor s-au lipit de trupuri, iar îngerul Domnului i-a luat şi i-a dus în muntele Gheval, unde i-a pus sub o stanca. Dupa 400 de ani, la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, au înviat şi ei şi iaraşi au adormit.

Hramul lor se savarşeşte în biserica cea mare. Am primit de la parinti sa praznuim pomenirea lor cu şapte zile înainte de aratarea Stapanului şi de venirea dumnezeiasca în trup a Domnului Dumnezeului şi Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pentru ca dupa parerea mea şi ei sunt din semintia lui Iuda, din care se pogoara, în ce priveşte neamul, şi Mantuitorul tuturor Hristos", scrie site-ul calendar-ortodox.ro.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Klaus Iohannis, după ședința CSAT pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina: Suntem... Klaus Iohannis, după ședința CSAT pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina: Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru
spotmedia.ro
Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi
spotmedia.ro
Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei
b1.ro
Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara... Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara și cine îl însoțește  
ziareonline.ro
Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare.  Anunţul făcut de Lia Olguţa... Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare. Anunţul făcut de Lia Olguţa Vasilescu
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Intră România în război? Anunț crucial după ședința CSAT: „Suntem pregătiţi de multă... Intră România în război? Anunț crucial după ședința CSAT: „Suntem pregătiţi de multă vreme”
doctorulzilei.ro
Simptome NOI Omicron. S-a aflat acum! Durerile apar instant Simptome NOI Omicron. S-a aflat acum! Durerile apar instant
romaniatv.net
S-a dat ordinul! Alertă de gradul 0 la graniţele României S-a dat ordinul! Alertă de gradul 0 la graniţele României
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si