24 ianuarie, zi liberă - Mica Unire. Sărbătoare mare pentru români! Curiozități despre acest eveniment istoric
24 ianuarie - Mica Unire. Sărbătoare mare pentru români în această duminică. Un eveniment care a marcat pentru totdeauna România a avut loc în 1859. Iată câteva curiozități

In articol:
- Curiozități despre Mica Unire de la 24 ianuarie 1859
- Cine a fost Alexandru Ioan Cuza
- Cuza a pus bazele României moderne
24 ianuarie- Mica Unire. Este o sărbătoare foarte mare pentru români! Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost posibila datorita domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a reusit, in scurta sa domnie, sa creeze un stat modern.
Curiozități despre Mica Unire de la 24 ianuarie 1859
Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si a insemnat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.
Unirea Principatelor este unul dintre evenimentele de referinta in istoria Romaniei si este legata de numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost posibila dupa numirea lui Cuza ca domnitor al ambelor principate. In Moldova a fost ales la 5 ianuarie si in Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859.
Cine a fost Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza a fost parcalab de Galati, in timpul lui Grigore Ghica. In urma adunarilor ad-hoc din Moldova si a falsificarii acestora, Cuza va renunta la functie.
24 ianuarie - Mica Unire
Citeste si: Mesaje de 24 ianuarie 2021. Urări originale pentru Mica Unire: ”Este ziua tuturor românilor, La mulți ani!”
Demersurile pentru infapturirea unirii incepusera inca din anul 1848.
In acest an, domnitorul Moldovei-Mihail Sturdza si domnitorul Tarii Romanesti-Gheorghe Bibescu au creat o punte culturala si economica intre cele doua principate. Iar rezultatul politicii lor interne a fost uniunea vamala dintre cele doua.Citeste si: Zile libere 2021. Anul acestea, 24 ianuarie pică duminică. Ce alte sărbători legale cad în weekend
Sfarsitul Razboiului Crimeii a creat un context european favorabil pentru evenimentul ce se pregatea in Principatele Romane.
Inalta Poarta, dar si Austria considera alegerea aceluias domnitor, in ambele principate, ca o incalcare a Conventiei de la Paris. Insa, in actul oficial nu era mentionat faptul ca domnitorul ales nu poate indeplini aceasi functie, atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca.
24 ianuarie - Mica Unire
Citeste si: 24 ianuarie 2021: Veste proastă pentru români. Când pică prima zi liberă din an
Cuza a pus bazele României moderne
In cei 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Romaniei moderne. A fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. Au fost concepute Codul Civil si Codul Penal, inspirate de cele al Frantei.
S-a dat legea invatamantului primar obligatoriu. S-au infiintat si primele universitati din tara, cea de la Iasi care azi ii poarta numele-1860 si Universitatea Bucuresti-1864. Alaturi de Kogalniceanu vor fi initiate o serie de reforme: electorala, agrara, a justitiei, a invatamantului si secularizarea averilor manastiresti.Sursa: momenteistorice.ro
Citeste si: Sărbătoare 24 ianuarie 2021: De ce este această zi liberă pentru români?





