Sărbătoare 24 ianuarie 2021: De ce este această zi liberă pentru români? Anul acesta e într-o zi de duminică

24 ianuarie 2021 este sărbătoare legală. Din păcate, anul acesta nu pică într-o zi lucrătoare. În această zi se sărbătorește Mica Unire - Unirea Principetalor Române.

Catalina Popa, duminică 24 ianuarie 2021 , 09:30

Sărbătoare 24 ianuarie 2021
Sărbătoare 24 ianuarie 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Senatul României a adoptat pe 2 iunie 2014 proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.

Pe 3 decembrie 2014, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională, şi, pe 16 decembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea acestei legi.

Sărbătoare 24 ianuarie 2021. Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru loan Cuza a fost ales domnitorul Țării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

Citeste si: 24 ianuarie, zi liberă - Mica Unire. Sărbătoare mare pentru români! Curiozități despre acest eveniment istoric

Sărbătoare 24 ianuarie 2021
Sărbătoare 24 ianuarie 2021

Sărbătoare 24 ianuarie 2021. Ce s-a întâmplat pe vremea domnitoruluiu ALexandru Ioan Cuza

Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La laşi, cei care susțineau unirea dețineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscrişi nu mai puțin de 38 de candidați. Aceştia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru loan Cuza. Ultima opțiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligații față de interesele Rusiei și ale Poloniei, astfel că Alexandru loan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi. Reprezentant al Partidei Naționale, Alexandru loan Cuza era susținut numai de liberali pentru desemnarea ca domn și în Țara Românească. Adunarea Electivă de la Bucureşti era dominată de conservatori, care însă susțineau doi candidați diferiți, Gheorghe Bibescu, fost domn între 1843 și 1848, și Barbu Ştirbei, care se mai aflase la conducerea Valahiei de două ori, între 1849 și 1853 și între 1854 şi 1856.

Citeste si: Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 24 ianuarie și de ce este o zi așa importantă pentru România

Fost participant la mișcarea revoluționară din 1848, Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi după ce conservatorii nu au putut să se hotărască asupra unui singur candidat propriu. Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Tara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. În 1859, Conferința puterilor garante de la Paris (26 martie 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate.

Citeste si: Mesaje de 24 ianuarie 2021. Urări originale pentru Mica Unire: ”Este ziua tuturor românilor, La mulți ani!”

Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza. Perioada domniei lui Alexandru loan Cuza coincide cu reformele de unificare și modernizare a instituțiilor din cele două principate. Împroprietărirea țăranilor şi secularizarea averilor mănăstireşti, ca și opțiunile personale ale domnitorului au atras opoziția elitelor sociale din acele vremuri şi au încurajat zvonuri privind intenția lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice. În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituția adoptată în acel an denumind noul stat România.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
S-a rupt lantul de iubire intre Jador si Bogdan Mocanu?: "Te sparg in... S-a rupt lantul de iubire intre Jador si Bogdan Mocanu?: "Te sparg in bataie..." Mesajul cantaretului pentru Faimosul de la Survivor Romania 2021
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc... Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"
monitorulcj.ro
Zodiacul dragostei. Ce zodii formează cea mai bună relație de cuplu Zodiacul dragostei. Ce zodii formează cea mai bună relație de cuplu
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si