250.000 de reni ar putea fi ucisi pana la Craciun pentru a reduce riscul unei epidemii de antrax
Autorităţile din nordul Siberiei au propus uciderea a 250.000 de animale pentru a reduce riscul unei epidemii de antrax.
Din cauza vremii neobisnuit de calde, cadavrul unui ren purtator de Antrax din regiunea Iamalo-Nenet din nordul Siberiei s-a dezghetat, iar bacteria s-a raspandit la alte animale. In regiune exista cea mai mare populatie de reni din lume. Se estimeaza ca acolo traiesc peste 700.000 de exemplare.
In iulie a fost instituita starea de urgenta in zona, dupa ce un baietel a murit dupa ce a mancat carne de ren bolnav de antrax.Bacteria a facut victime si in randul animalelor. 2.350 de reni si ptru caini au murit pana acum, relateaza Siberian Times. "Cu cât este mai mare populaţia de reni, cu atât este mai mare discul de răspândire a bolii", spune Nikolai Vlasov, directorul adjunct al autorităţii de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
El arată că numărul de animale trebuie ţinut sub control, în condiţiile în care în Peninsula Iamal sunt circa 300.000 reni, iar resursele alimentare sunt suficiente doar cu 110.000 de exemplare. Populaţia de reni este ţinută sub control şi în fiecare an este tăiat un număr de animale, dar anul acesta propunerea este să fie ucise mult mai multe animale decât de obicei.
Acest lucru ar putea afecta însă păstorii din regiune, mai ales pe cei care au turme mici, de până la 100 de reni .„Un număr foarte mare de păstori din peninsulele Iamal şi Gâdan îşi vor pierde sursa de venituri şi modul de viaţă tradiţional”, spune antropologul Olga Muraşko. De altfel, ea face legătura între intenţia autorităţilor de a reduce populaţia de reni din Iamal cu numărul mare de licenţe pentru extracţia de gaze naturale, acordate pentru această peninsulă. Regiunea Iamalo-Neneţ este cea mai mare sursă de gaze naturale a Rusiei, scrie Digi24.