3 cauze frecvente ale pancreatitei și cum o poți preveni

Pancreasul face parte din sistemul digestiv și este un organ localizat în spatele stomacului. Este implicat în procesul de digestie și a controlului metabolic prin eliberarea unor enzime ce contribuie la digestie și a unor hormoni responsabili de reglarea glicemiei.

Author: Laura Macovei miercuri 23 noiembrie 2022 , 15:18

3 cauze frecvente ale pancreatitei și cum o poți preveni

3 cauze frecvente ale pancreatitei și cum o poți preveni

[Sursa foto: Shutterstock]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Inflamația pancreasului poartă numele de pancreatită și poate fi acută sau cronică.

Citește în continuare și află care sunt cele mai frecvente cauze ale pancreatitei și cum poți preveni această afecțiune!

Calculii biliari

Calculii biliari sunt mase solide, de dimensiuni mici, care se formează la nivelul veziculei biliare. În mod normal, bila eliberată de vezicula biliară și enzimele digestive eliberate de pancreas ajung prin intermediul canalului hepatic comun la nivelul intestinului subțire unde contribuie la digestia alimentelor. Calculii biliari de dimensiuni mai mari pot ajunge să blocheze canalul hepatic comun la nivelul intersecției cu canalul pancreatic, astfel că enzimele pancreatice se vor întoarce în pancreas provocând inflamația acestuia și manifestări ale pancreatitei.

Citește și: Situație de urgență în Giurgiu! Un bărbat înarmat a fost văzut lângă un liceu

Dezvoltarea calculilor biliari este favorizată de concentrația mare de colesterol sau bilirubină la nivelul veziculei biliare, dar și de afectarea procesului de golire a acesteia. Printre factorii de risc modificabili ce contribuie la apariția calculilor biliari se numără:

Obezitatea- factor de risc major, în special la femei;

Excesul de hormoni estrogeni (de exemplu ca urmare a administrării contraceptivelor orale sau a terapiei de substituție)- prin creșterea nivelului de colesterol din bilă și scăderea motilității acesteia;

Diabetul zaharat- persoanele cu diabet au frecvent un nivel crescut al trigliceridelor, substanțe grase ce favorizează formarea calculilor biliari;

Citește și: Decizia finală privind facturile la energie. Cât vor plăti românii pe curent și gaze până în martie 2025

Postul- prin scăderea motilității bilei și suprasaturării acesteia cu colesterol.

Consumul excesiv de alcool

Consumul cronic de alcool este responsabil de un sfert dintre cazurile de pancreatită acută și de peste jumătate dintre cazurile de pancreatită cronică. De obicei manifestările apar la persoanele care consumă alcool în mod susținut pe perioade mari de timp (4-5 porții zilnic, timp de 5 ani), iar riscul de apariție a pancreatitei nu este influențat de tipul de alcool consumat.

Alcoolul sensibilizează pancreasul la acțiunea nocivă a unor factori externi precum dieta bogată în grăsimi, consumul produselor pe bază de tutun și agenții infecțioși. Alcoolul favorizează formarea calculilor la nivelul canalelor pancreatice și apariția progresivă a inflamației și a fibrozei.

Nivelul crescut al trigliceridelor în sânge

Hipertrigliceridemia sau nivelul crescut al trigliceridelor în sânge reprezintă a treia cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute, după calculii biliari și consumul excesiv de alcool. Chilomicronii, particule de dimensiuni mari care transportă trigliceridele în sânge, pot îngreuna circulația sângelui în vasele capilare de la nivelul pancreasului conducând la afectarea celulelor pancreatice. Consecutiv, celulele afectate eliberează enzimele pancreatice cu declanșarea inflamației și a pancreatitei acute.

În concluzie, cele mai frecvente cauze ale pancreatitei sunt legate de factori ai stilului de viață, în special de alimentație și de consumul de alcool. Limitarea consumului de alcool și adoptarea unei diete sărace în grăsimi, cu evitarea unor alimente precum carnea roșie, alimentele prăjite, lactatele integrale (full-fat) sau dulciurile pot contribui la reducerea riscului de apariție a pancreatitei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si