
1 din 4 | Muzeul Satului Maramureșean

2 din 4 | Muzeul Satului din Maramureș

3 din 4 | Muzeul Satului Maramureșean

4 din 4 | Muzeul Satului din Maramureș
Vă prezentăm 3 lucruri incredibile despre Muzeul Satului din Maramureș.
Muzeul Satului Maramureșean, situat în pitorescul oraș Sighetu Marmației, este un loc deosebit care aduce la viață tradițiile și cultura autentică a Maramureșului. Inaugurat pe 30 mai 1981, acest muzeu reprezintă o colecție impresionantă de gospodării tradiționale, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în trecut. Iată trei aspecte incredibile despre acest loc deosebit:
1. Un muzeu viu, în continuă dezvoltare
Deși muzeul a fost deschis în 1981, procesul de colecționare a obiectivelor a început încă din 1972 și continuă și astăzi.
Muzeul Satului din Maramureș
Citește și: Cea mai căutată stațiune balneară din Maramureș: Este o adevărată oază de relaxare
2. Diversitate remarcabilă
Unul dintre aspectele unice ale muzeului este reprezentarea diversității etnice din Maramureș. Pe lângă gospodăriile românești, vizitatorii pot descoperi și locuințe specifice altor comunități care au trăit în regiune: o casă ucraineană, una maghiară și două case evreiești. În interiorul uneia dintre casele evreiești a fost amenajată chiar o sinagogă sătească, un detaliu inedit care subliniază conviețuirea armonioasă a diverselor grupuri etnice în această parte a țării.
Muzeul Satului din Maramureș
Citește și: Muzeul de Mineralogie din Maramureș ascunde comori neprețuite: Acolo sunt expuse renumitele ”flori de mină”
3. Cea mai veche biserică din muzeu
Toate ulițele muzeului converg către biserica de lemn, cea mai veche construcție din cadrul muzeului. Aceasta datează din secolul al XVI-lea și a fost ridicată din materiale recuperate de la o biserică și mai veche, unele bârne fiind datate dendrocronologic între anii 1572 și 1614.
Adusă din satul Oncești, biserica reprezintă un simbol al tradiției maramureșene și o capodoperă a arhitecturii din lemn.Muzeul Satului Maramureșean este un loc încărcat de istorie, tradiție și autenticitate. Cu fiecare gospodărie și obiect expus, acest muzeu reușește să păstreze vie memoria satului maramureșean, oferind vizitatorilor o experiență de neuitat. Dacă ajungeți în Maramureș, acest muzeu trebuie să fie pe lista ta a locurilor de vizitat!
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.