6 greșeli grave pe care le faci când gătești somon
Cum se pregătește somonul, de fapt! Greșeli mari pe care le faci atunci când pregătești acest delicios pește.
Somonul are o carne fină, delicioasă și foarte ușor de gătit. Este un pește pe care îl poți pregăti rapid și, tocmai de aceea, sunt multe persoane care comit erori atunci când vine vorba de această proteină. Cum se pregătește somonul știu mulți, însă care sunt greșelile pe care le poți face în timpul procesului de gătire?
1. Nu îl dezgheți corespunzător
Dacă nu ai posibilitatea să gătești somon proaspăt, poți apela la varianta congelată, disponibilă în toate supermarketurile. Pentru a profita la maximum de gustul acestui pește este foarte important să îl dezgheți corect.
Somonul nu se decongelează folosind căldura. Sub nicio formă nu îl pune în cuptorul cu microunde, nu e o idee bună nici să îl dezgheți folosind un bol cu apă caldă. Cel mai bine ar fi să îl lași în frigider peste noapte pentru a se decongela treptat. Dacă într-adevăr te grăbești și nu ai la dispoziție câteva ore bune pentru dezghețare, poți pune somonul într-o pungă închisă bine, din cele care se pot sigila, și îl poți scufunda într-un vas cu apă rece.
Schimbă des apa din bol, astfel încât în permanență să stea la o temperatură redusă.
De asemenea, înainte de a-l găti, peștele trebuie lăsat să ajungă la temperatura camerei. Astfel, se va găti uniform iar gustul va fi cu adevărat deosebit.2. Îndepărtezi pielea
Pentru că nu obișnuiești să mănânci piele (fie că e vorba de somon sau de pui), ai putea comite eroarea să o îndepărtezi înainte de a pune peștele pe grătar.
Greșit! Pielea somonului va ține sub control temperatura din tigaie sau de pe grătar care nu va ajunge atât de repede la carne, va ajuta căldura să se distribuie uniform, iar bucata de pește
se va gati perfect. Pielea de somon va căpăta o textură crocantă, dupa care mulți dintre noi ne dăm în vânt. Dacă nu vrei să o mănânci (fie din cauza gustului, ori din rațiuni de sănătate), o poți îndeparta abia după ce peștele s-a gătit.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
3. Pui sare sau condimente prea devreme
Somonul trebuie asezonat cu câteva minute înainte de a-l supune preparării termice. Carnea de somon e și mai gustoasă dacă o asezonezi cu sare, piper și alte condimente speciale pentru pește. Atenție! Aceste mirodenii nu trebuie adaugate, însă, prea devreme. Spre deosebire de alte cărnuri, pe care le poți marina cu câteva ore în avabs, somonul este mult mai sensibil și nu are nevoie de un astfel de tratament prematur.
4. Nu pui felii de lămâie pe grătar
Ca orice altă proteină, și carnea de pește are obiceiul extrem de deranjant să se lipească de grătar sau de tigaie ori de tavă. Încinge bine suprafața pe care vrei să gătești somonul. Înainte de a-l așeza în tigaie sau pe grătar, pune câteva felii de lămâie, peste care pui abia apoi somonul.
Peștele nu doar că nu se va mai lipi, dar va avea și un gust deosebit, mai fresh, de la zeama de lămâie.
5. Întorci somonul de prea multe ori
Odată pus pe grătar, somonul nu trebuie deranjat de prea multe ori. E suficient să îl așezi pe grătar sau în tigaie cu pielea în jos, iar după câteva minute să îl intorci pentru a se putea găti uniform și pe cealaltă parte.
E nevoie de doar o singură astfel de mișcare. Nu răsuci carnea de somon de mai multe ori, o singura manevră de acest fel este suficientă.
6. Îl gătesti mult prea mult
Carnea de somon se prepară termic foarte repede. E nevoie de doar câteva minute pe fiecare parte pentru ca somonul să fie bun de mâncat. Verificați pielea, iar când aceasta devine opacă, atunci peștele poate fi întors și pe cealaltă parte. Cu cât va fi gătită mai mult, cu atât carnea de somon se va usca si va pierde din gust. Sfatul bucătarilor este să iei somonul de pe foc înainte de a fi complet gătit, apoi să îl lași să se odihnească vreo câteva minute, pentru a permite să se încheia procesul termic, înainte de a-l pune pe farfurie și a-l mânca. Sunt mulți cei care preferă somonul mai puțin gătit, carnea fiind mai moale și mai gustoasă, alții vor să fie mai bine făcut, chiar dacă acest preparat îsi mai pierde din gust și textură.
sursa foto: Shutterstock