6 pădurari uciși și 650 amenințați și atacați, în ulitmii ani. Silvicultorii îi cer lui Klaus Iohannis să convoace CSAT

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva îi cere președintelui Klaus Iohannis să convoace o ședință extraordinară a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, „în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor”. Asta după ce pădurarul Liviu Pop a fost ucis, ieri seară.

Author: D.S. joi 17 octombrie 2019 , 13:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ieri, 16 octombrie 2019, în jurul orelor 19:00, un coleg al nostru silvicultor, pădurarul Liviu Pop, în vârstă de doar 30 ani, tată a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate, fiind împușcat cu arma de serviciu de o grupare de hoți de lemne și aruncat într-o râpă.

Tragedia s-a produs într-o zonă muntoasă între localitățile Rogoz și Băiuț, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț din cadrul Direcției Silvice Maramureș”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Aceștia reamintesc că, acum o lună, un alt coleg silvicultor, pădurarul Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Pașcani din Iași, a plătit cu viața, fiind omorât de trei hoți surprinși la furat de lemn.

Citeste si: VIDEO| Pădurar executat în stil mafiot. Detaliile unei crime cu sânge rece

În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați, mai spun sindicaliștii.

6 pădurari uciși și 650 amenințați și atacați, în ulitmii ani

Sindicaliștii din silvicultură reamintes că au atras atenția, în nenumărate, rânduri că pădurarul face paza pădurilor fără a fi dotat cu uniformă de serviciu și echipament de protecție, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare și fără o pregătire în acest sens, de cele mai multe ori fără armament sau cu armament de serviciu ineficient, fără mijloace de transport și de comunicație, fiind adesea doar sub protecția divină!

Ce se mai spune în comunicatul Federației Silva

„Am ieșit în stradă de zeci de ori solicitând modificarea Statutului Personalului Silvic astfel încât să fie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, redată demnitatea profesiei de silvicultor, asigurată dotarea cu armament de serviciu eficient și mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic!

După tragedia de la Iași, în loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultură și silvicultură timp de două săptămâni la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!

În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflați vremelnic la conducerea destinelor silviculturii românești, atacurile concertate ale anumitor ong-uri "de mediu" care nu mai văd pădurea din pricina intereselor și prezentarea uneori voit deformată a realității din sectorul silvic.

La această situație au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic din suprafețele retrocedate și lăsarea fără pază a cca 10% din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Oare câți silvicultori trebuie să-și mai piardă viața pentru ca societatea, politicienii și guvernanții acestei țări să aprecieze munca și eforturile care personalul silvic le face în vederea menținerii acestor păduri?

Citeste si: Un padurar si-a injunghiat sotia si a lasat-o sa isi dea ultima suflare in fata copiilor. "Mami e moarta, e plina de sange! Am incercat sa o trezim, dar nu putem!" Copilasii victimei le-au sfasiat inima politistilor ajunsi la fata locului

Prin acțiunile sau inacțiunile lor, vinovații morali pentru această situație fără precedent sunt în opinia noastră în primul rând factorii decidenți, care puteau lua măsuri, astfel încât tragedia de ieri de la Maramureș și cea din luna septembrie de la Iași să nu se producă.

Federația Silva va solicita din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.

Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului (Poliție, Jandarmerie)”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si