9 mai Ziua Europei.  În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput.  

În fiecare an, pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Citeste si: 9 mai 2022, ziua decisivă pentru războiul din Ucraina? Ce plănuieşte Vladimir Putin?

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Festivitățile pregătite de autorități de Ziua Europei

Scopul Declarației Schuman a fost de a asigura pacea pe termen lung în Europa. În contextul războiului din Ucraina, evenimentele dedicate Zilei Europei din 2022 vor sublinia atașamentul UE pentru pace și pentru valori universale cum sunt libertatea și democrația, demonstrând totodată unitatea și solidaritatea cu poporul ucrainean.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Instituțiile europene invită cetățenii să participe la o multitudine de activități online sau la fața locului, în statele membre și în lumea întreagă.

Dezbateri, discuții, o emisiune radio și transmisii în direct pe rețelele sociale vor analiza activitatea instituțiilor, iar o serie de concerte și evenimente culturale vor sublinia spiritul european.

Parlamentul va organiza activități pentru public în Bruxelles pe 7 mai și în Strasbourg pe 15 mai. Startul evenimentelor se dă la ora 10:00 AM.

Vizitați portalul dedicat Zilei Europei pentru a afla ce activități se desfășoară în vecinătate.

Citeste si: 9 mai- zi cu triplă semnificație pentru România. Ce evenimente istorice s-au întâmplat la această dată

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si