Primul indiciu cu privire la existența unui nou tip de sânge a apărut în 1972, când unei femei însărcinate i s-a prelevat sânge și medicii au descoperit că lipsește în mod misterios o moleculă de suprafață găsită pe toate celelalte celule roșii din sânge cunoscute la acea vreme.

Citește și: VIDEO Cer luminat de 7 sori! Fenomenul ireal a apărut în China și a băgat oamenii în sperieți! Explicația specialiștilor

După 50 de ani, această absență moleculară ciudată i-a determinat în sfârșit pe cercetătorIi din Marea Britanie și Israel să descrie un nou sistem de grupe sanguine la om, potrivit Science Alert.

„Reprezintă o realizare uriașă și punctul culminant al unui efort îndelungat de echipă, de a stabili în sfârșit acest nou sistem de grupe de sânge și de a putea oferi cea mai bună îngrijire pacienților rari, dar importanți”, spune hematologul Louise Tilley.

Care sunt grupele de sânge clasice 

Deși suntem cu toții familiarizați cu sistemul de grupe sanguine ABO, se pare că oamenii au, de fapt, multe sisteme diferite de grupe de sânge bazate pe varietatea largă de proteine ​​​​de pe suprafața celulară.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: IPS Teodosie, despre mersul la sală: Cele mai bune exerciții fizice sunt mătăniile- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

În mod normal, există 4 grupe sanguine principale (tipuri de sânge) – A, B, AB și O. Grupa de sânge este determinată de genele pe care oamenii le moștenesc de la părinți.

Fiecare grupă de sânge poate avea RhD pozitiv sau negativ, ceea ce înseamnă că în total există 8 grupe de sânge.

Ce rol au moleculele antigen

Corpurile noastre folosesc moleculele antigen, analizate acum de biologi, ca markeri de identificare pentru a separa „eul” de alte organisme potențial dăunătoare.

Dacă acești markeri nu se potrivesc atunci când se primește o transfuzie de sânge, încercarea de salvare poate provoca reacții sau chiar ajunge fatală, cum s-a întâmplat în multe cazuri în spitale.

Cele patru grupe sanguine importante au fost identificate la începutul secolului al XX-lea. Oamenii de știință au descoperit de atunci, și alte tipuri de sânge, cum ar fi sistemul de sânge Er descris pentru prima dată de cercetători în 2022.

Ca și în cazul noii grupe sanguine, sunt tipuri de sânge care nu afectează decât un număr mic de oameni.

„Munca a fost dificilă, deoarece cazurile genetice sunt foarte rare”, explică biologul britanic.

Cercetătorii au decis să numească noua grupă sanguină MAL.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si