A intarziat avionul sau vi s-a anulat zborul? Iata cum puteti sa primiti despagubiri

Mini-concediul de Paste bate la usa si, o data cu el, incepe si forfota din aeroporturi. Inevitabil, vor aparea situatii neplacute, asa ca e mai bine sa fiti pregatiti! Puteti primi sume serioase drept despagubiri, daca o companie aeriana se face vinovata ca v-a stricat vacanta.

Webeditor: A.C. Author: Stirile Kanal D luni 10 aprilie 2017 , 19:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

CATI PASAGERI ISI CUNOSC DREPTURILE?

Nu mai putin de 300 de avioane aterizeaza si decoleaza, in fiecare zi, de pe aeroportul international Henri Coanda. Asta inseamna aproape un milion de pasageri pe luna si tot atat de multe posibile probleme.

Cele mai frecvente: intarzierile si bagajele ratacite.

 "O statistica globala arata ca, in 2014, peste 8 milioane de pasageri ar fi putut sa ceara despagubiri. Doar 2% au facut-o, insa. Vestea buna este ca legea e retroactiva, adica aveti la dispozitie 3 ani din momentul in care considerati ca ati fost nedreptatit."

Pentru asta, insa, ar trebui ca pasagerii sa-si cunoasca drepturile pe care le au.

"Cate ore trebuie sa intarzie ca sa puteti cere despagubiri? Nu, nici asta nu stiu. Nici asta nu stiu, ca e prima oara, vedem acum, o sa invatam."

Altii... merg pe experienta.

"Stiti, de exemplu, dupa cate ore de intarziere ati putea sa cereti despagubiri? Nu stiu, asta chiar nu stiu. V-ati interesat vreodata in ce conditii… Nu, fiindca n-am avut probleme niciodata."

PENTRU CE PRIMIM DESPAGUBIRI?

O atitudine gresita, avertizeaza specialistii. Iar asta se vede si in statisticile Centrului European al Consumatorilor, unde, lunar, ajung peste 150 de reclamatii.

Laura Pascu, Centrul European al Consumatorilor: "Primul pas atunci cand se anuleaza zborul, sau se intarzie zborul sau se pierd bagajele este sa anuntam compania aeriana. Daca suntem deja in aeroport anuntam acolo, daca nu, telefonic, prin e-mail."

Atentie, insa, la ce ati semnat inainte de a cumpara biletul de avion. Unele companii introduc in contract anumite "artificii", prin care se protejeaza de plata unor despagubiri.
Totusi, regulile europene, sunt destul de explicite.

Laura Pascu, Centrul European al Consumatorilor: "Avem dreptul la despagubiri in functie de numarul de kilometri pe care ii avem de facut. De exemplu, pentru o distanta pana la Viena despagubirea este de aproximativ 400 de euro."

Atentie! Doar daca aeronava aterizeaza cu CEL PUTIN 3 ore intarziere, altfel nu puteti emite pretentii.

"Daca depasesti numarul de kilometri si dupa 4 ore. Dupa 4 ore? Da. Deci n-ati avut ghinionul asta niciodata, sau cu bagaje pierdute, ratacite? Nu, nu, noi mergem business class tot timpul."

Pentru cine isi permite diferenta de tarif, clasa business poate fi o varianta mai relaxanta, pentru ca pasagerii au mai multe facilitati, inclusiv rerutarea gratuita cu ajutorul companiilor partenere celei care v-a emis biletul.

CERETI CEEA CE VI SE CUVINTE!

La toate clasele de calatorie, insa, ratacitul bagajelor trebuie, de asemenea, despagubit.

Laura Pascu, Centrul European al Consumatorilor: "Putem sa cumparam din aeroport sau din orasul in care ne-am dus echipamentul de ski, daca putem dovedi ca pentru asta ne-am dus in vacanta, sau orice alte lucruri de stricta necesitate."

Iar in baza bonului fiscal, compania aeriana este obligata sa va returneze suma cheltuita neprevazuta.

"Nu cred ca a cerut vreodata. Noi, romanii, nu cerem. Nu ne cerem drepturile. Ca nu le stim sau ca suntem comozi? Nu le stim si suntem mai comozi."

In cazul intarzierilor, Valoarea despagubirilor poate ajunge si la 600 de euro.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si