Considerat până acum cel mai mare artist român în viaţă, Daniel Spoerri a fost un artist tipic pentru fenomenul interferenţei artelor. El nu s-a rezumat la arta vizuală, ci a fost în acelaşi timp balerin, mim, regizor, poet, fondator al curentului „Eat Art“, reprezentant al dadaismului, semnatar al manifestului Noului Realism şi proprietar de gradină-expoziţie.

A murit Daniel Spoerri

„Suntem profund întristaţi de moartea lui Daniel Spoerri, o figură emblematică şi membru fondator al Nouveau Réalisme”, a transmis Muzeul de artă modernă şi contemporană pe X.

„Perspectiva sa unică asupra artei, prin „tableau-pièges” şi asamblările sale neaşteptate, a capturat momentul, obişnuitul şi surprinzătorul. Moştenirea sa va rămâne o sursă singulară de inspiraţie şi reflecţie”, a continuat instituţia.

Artistul, născut în 1930 pe malul Dunării la Galaţi (estul României), este cunoscut mai ales pentru naturile sale moarte tridimensionale legate de arta mesei. Principiul este simplu: la sfârşitul unei mese, Daniel Spoerri „îngheaţă” urmele mesei (tacâmuri, farfurii, resturi alimentare, ambalaje etc.) lipindu-le de suport.

El numeşte acest lucru „Eat Art”, lucrări şi acţiuni care descriu mâncarea şi obiceiurile noastre alimentare. Cu acest concept, fostul dansator a fondat mişcarea „New Realism” în 1960, alături de artişti precum Yves Klein, Arman, Raymond Hains şi Jean Tinguely.

Cine este Daniel Spoerri

Artistul s-a născut la Galaţi, pe 27 martie 1930. Chiar dacă tatăl său, Isaac Feinstein, s-a convertit la creştinism, a fost arestat şi ucis în 1941.

Mama sa a reuşit, un an mai târziu, să emigreze în Elveţia, unde viitorul artist a fost adoptat de unchiul pe linie maternă şi înregistrat ca Daniel Spoerri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”- stirileprotv.ro

În anii ’50, a studiat dansul şi baletul, devenind prim solist la Opera de Stat din Berna. În această perioadă, a întâlnit artişti suprarealişti celebri, printre care Jean Tinguely, Marcel Duchamp şi Man Ray.

În 1960, Spoerri a semnat manifestul "Noului Realism", un corespondent european al pop-art-ului american, care se opunea artei abstracte a modernismului târziu.

 

Între 1968 şi 1972, Daniel Spoerri a mers până acolo încât a condus un adevărat restaurant la Düsseldorf (Germania), de unde clienţii care îşi permiteau puteau pleca cu propriile lucrări.

El a dublat această iniţiativă prin crearea galeriei Eat Art, unde artişti precum Cesar, Ben şi Arman au expus creaţii comestibile efemere, în timp ce pictori precum Pierre Soulages au luat parte la unele dintre banchetele sale.

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul momentului despre David Popovici! Gheorghe Hagi și Nadia Comaneci au mai reuşit această performanță- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro

Artistul a căutat să scape de această etichetă de "artist al farfuriilor murdare”, potrivit News.ro. În seria sa „détrompe-l'oeil”, el a lipit un obiect real pe o pânză sau pe o tapiserie găsită la un târg de vechituri, punând la îndoială graniţele dintre realitate şi iluzie.

Lucrările sale au făcut obiectul unor retrospective în numeroase muzee, inclusiv la Centrul Pompidou din Paris în anii 1990. Mai recent, în 2021, Musée d'art moderne et d'art contemporain (Mamac) din Nisa i-a dedicat o expoziţie majoră.

Anul trecut, la târgul MoBU de la Bucureşti, Daniel Spoerri a fost invitat special, cu o expoziţie personală de 120 de lucrări- „A Moment for Eternity/ Daniel Spoerri, O Clipă pentru eternitate”.

Spoerri este prezent în colecţiile MoMA (New York), Tate Modern (Londra) şi Centre Pompidou (Paris).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si