A murit "Episcopul săracilor" din Brazilia

Cunoscut în Brazilia ca "Episcopul săracilor", Pedro Casaldáliga Pla, fost episcop al Bisericii Catolice, a murit în orașul Sao Paolo din cauza unor probleme de respirație cauzate de pneumonie, transmite presa internațională.

R.I., marți 11 august 2020 , 09:01

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Datorită apărării sale neîntrerupte a populației indigene de pe malurile Amazonului și a luptei în favoarea țăranilor pentru proprietatea pământului, episcopul pensionat de Sao Félix a fost văzut ca un inamic al magnaților, proprietarilor de mine și a marilor latifundiari și fermieri.

Numindu-l „profet”, Consiliul Misionar Indigen al episcopilor brazilieni a spus că, prin gesturile sale simple, Pedro Casaldáliga Pla știa mai bine decât oricine cum să-i „adăpostească pe cei mici ai lui Dumnezeu”.

Citeste si: Donald Trump și-a întrerupt brusc conferința de presă, după un atac armat lângă Casa Albă

Născut la orașul Balsareny, din regiunea Spaniei din Catalunya, în 1928, Casaldáliga a ales opțiunea pentru săraci cu consecvență și angajament și a fost una dintre cele mai proeminente figuri în "teologia eliberării", care găsește în Scriptură principiile și inspirația pentru a susține eliberarea oamenilor din tiparele și structurile sociale nedrepte.

Citeste si: Donald Trump și-a întrerupt brusc conferința de presă, după un atac armat lângă Casa Albă

Pedro Casaldáliga Pla, simbol al rezistenței împotriva dictaturii militare 

Pedro Casaldáliga Pla a ajuns în Brazilia ca misionar catolic în 1968, în perioada cea mai violentă a dictaturii militare a țării. Considerat unul dintre cei mai importanți apărători ai drepturilor omului din țară și, în cadrul bisericii, adevărat simbol al rezistenței, Casaldáliga a decis să nu participe la înmormântarea tatălui său în Spania după ce a aflat că guvernul brazilian nu-i va acorda viză pentru a se întoarce la tara daca a plecat.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si