A murit Gheorghe Parnica, indragitul violonist si dirijor. Acesta a colaborat cu Maria Lataretu si Angela Moldovan

Indragitul violonist si dirijor, Gheorghe Parnica s-a stins din viata miercuri, la varsta de 86 de ani.

Author: A.S. joi 05 ianuarie 2017 , 09:15

doliu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Gheorghe Parnica a fost un nume emblematic pentru scena folclorica dobrogeana. Violonist de exceptie si dirijor, maestrul s-a aflat multi ani in fruntea renumitului ansamblu “Brauletul” din Constanta.
La cantat 24 de ani, a ajuns sa cante la „Calul Balan”, prestigiosul han din statiunea Neptun, unde erau primiti oficialii straini aflati in vizita in Romania comunista.
Pe atunci, Gheorghe Parnica a colaborat cu mari nume ale muzicii populare romanesti, precum Maria Lataretu, Ion Luican si Angela Moldovan.
De-a lungul carierei sale, Gheorghe Parnica a urcat pe scenele lumii, in calitate de dirijor si de concert maestru, alaturi de mari interpreti de muzica populara.
Gheorghe Parnica a primit numeroase distinctii si premii, printre care: „Discul de Aur” – inaintat de Academia Charles le Croix in 1980, in Franta, Marele premiu „Talerul de Aur” – Austria, 1972 si Marele premiu „Bolovanul de aur” – Finlanda, 1968.
La varsta de 81 de ani a fost primit titlul de cetatean de onoare al orasului Constanta.

Gheorghe Parnica a fost un nume emblematic pentru scena folclorica dobrogeana.

Violonist de exceptie si dirijor, maestrul s-a aflat multi ani in fruntea renumitului ansamblu “Brauletul” din Constanta.

La 24 de ani, a ajuns sa cante la „Calul Balan”, prestigiosul han din statiunea Neptun, unde erau primiti oficialii straini aflati in vizita in Romania comunista. Pe atunci, Gheorghe Parnica a colaborat cu mari nume ale muzicii populare romanesti, precum Maria Lataretu, Ion Luican si Angela Moldovan, scrie Libertatea.

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Parnica a urcat pe scenele lumii, in calitate de dirijor si de concert maestru, alaturi de mari interpreti de muzica populara.Gheorghe Parnica a primit numeroase distinctii si premii, printre care: „Discul de Aur” – inaintat de Academia Charles le Croix in 1980, in Franta, Marele premiu „Talerul de Aur” – Austria, 1972 si Marele premiu „Bolovanul de aur” – Finlanda, 1968.

La varsta de 81 de ani a fost primit titlul de cetatean de onoare al orasului Constanta.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si