Actrița Liliana Tomescu a murit. Este doliu pe scena filmului

Este doliu în lumea filmului. Liliana Tomescu a pierit. Actrița era stabilită în Suedia și are 92 de ani.

Author: Georgiana Balaban vineri 22 octombrie 2021 , 10:39

a murit liliana tomescu

A murit Liliana Tomescu.

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este doliu printre actori.  Liliana Tomescu a murit. Artista avea 92 de ani și locuia în Suedia. Anunțul a fost făcut de Institutul Cultural Român de la Stockholm.

Citeste si: A murit Eddie Jaku, "cel mai fericit om de pe Pământ"

Cine este Liliana Tomescu

Actrița este născută pe 12 august 1929. Absolventă a Institutului de Artă Dramatică, actriţa s-a stabilit în Suedia împreună cu soţul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980. În 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg obtinând o diplomă care i-a dat dreptul să lucreze la toate nivelele de limba suedeză.

a murit liliana tomescu

Actrița Liliana Tomescu.

[Sursa foto: Facebook]

A fost, în Suedia, interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991, Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

Citeste si: VIDEO| Incident tulburător în Buzău: un bărbat a murit după ce a fost lăsat să aștepte ore în șir pe holurile spitalului

Actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a avut, în România, o carieră impresionantă în teatru şi în film, jucând alături de mari actori ai scenei româneşti precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu.

Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori.

Citeste si: A murit Gheorghe Palcu. Artistul s-a stins din viața la 79 de ani

În 1964, Lilianei Tomescu i-a fost acordat titlul de „Artistă Emerită“, devenind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată.

Artista a revenit în ţara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de editura Integral. „Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia”, mărturisea în carte actriţa.

Citeste si: Teatrul românesc este mai sărac cu un artist. Cortina s-a lăsat ultima oară pentru Cornel Nicoară. Actorul a murit în propriul apartament, la o zi după ce a împlinit 83 de ani


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si