Mircea Duşa a fost ministru al Apărării Naționale, ministru de Interne și ministru pentru relaţia cu Parlamentul în guvernarea Victor Ponta (2012).

Citește și: Responsabilii pentru tragedia de la Colectiv vor plăti pensia de întreținere pentru fiica uneia dintre victime

Născut în 1 aprilie 1955 la Topliţa, în judeţul Harghita, Mircea Dușa a fost și prefect de Harghita și deputat în Parlamentul României. 

”Cu regret, vă anunţăm că domnul ministru şi fost preşedinte al PSD Harghita, Mircea Duşa, a trecut la cele veşnice în cursul acestei dimineţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul transmis, luni dimineaţă, de PSD Harghita.  

Citește și: VIDEO- Petre Daea, jigniri către un jurnalist: „Vă dau și dumneavoastră mai puține jumări!”

Mai mulţi politicieni social-democrați au transmis mesaje de condoleanţe la aflarea veștii. 

Mesajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că, în toate funcţiile pe care le-a deţinut, Mircea Duşa ”şi-a făcut datoria cu onoare şi respect pentru interesul public”.  

”Am aflat cu mare tristeţe vestea dispariţiei în această dimineaţă a colegului nostru social-democrat Mircea Duşa.  

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În toate demnităţile publice pe care le-a avut, fie că a fost vorba de ministru al Apărării, de Interne sau pentru Relaţia cu Parlamentul, prefect sau parlamentar, Mircea Duşa şi-a făcut datoria cu onoare şi respect pentru interesul public. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul liderului PSD.

mircea dusa

Mircea Dusa, fostul ministru de Interne și al Apărării

[Sursa foto: Guvernul României]

La rândul său, Mihai Fifor- şi el fost ministru al Apărării- a transmis un mesaj de condoleanțe. 

”Astăzi, Mircea Dusa a decis să plece într-o lume mai buna...Am pierdut un prieten, un camarad de nadejde, un partener pe care am fost onorat sa il am alaturi si de la care am invatat enorm. Iti multumesc, Mircea, pentru tot! Dumnezeu sa te odihneasca in pace, prieten drag”, este mesajul postat pe Facebook de Fifor.  

Cine a fost Mircea Dușa

Născut în 1955 în Toplița, județul Harghita, Mircea Dușa a absolvit în 1988 Facultatea de Științe Economice București.

Din 1976, Dușa a deținut mai multe funcții în conducerea Consiliului popular al orașului Toplița, începând cu postul de șef de serviciu și ajungând primar în 1996.

Între 2001 și 2004  Mircea Dușa  a fost prefectul județului Harghita. 

În 2004 Dușa a câștigat primul său mandat de deputat în Colegiul 5 din Harghita, în care se află și localitatea sa natală. Mircea Dușa este primul și singurul parlamentar român din Harghita ales după revoluția din 1989 și până în prezent.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În 2008, Mircea Dușa a primit mandatul de deputat pe listele Alianței Politice PSD – Partidul Conservator (PC), în urma redistribuirii voturilor, iar la alegerile din 9 decembrie el a câștigat un nou mandat de deputat în Harghita.

În perioada 1996-2001, el a ocupat și funcția de prim-vicepreședinte al Asociației Orașelor din România.

Mircea Dușa, trei funcții de ministru în guvernarea Ponta

Mircea Dușa a fost membru în organizația județeană a PSD din anul 1996, iar în 2001 a fost ales lider al social-democraților harghiteni, pe care îi conduce și în prezent.

Din septembrie 2010 și până în mai 2012 a fost liderul grupului PSD din Camera Deputaților, fiind unul dintre cei mai vocali parlamentari ai PSD.

În Guvernul Ponta, Mircea Dușa a ocupat, mai întâi, funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, pe care i-a cedat-o lui Dan Șova, apoi a fost numit ministru de Interne și Ministru al Apărării Naționale.

Mircea Dușa era căsătorit cu Ana Dușa, având doi copii. Soția lui Mircea Dușa a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Toplița.

Mircea Dușa  era cunoscut mai ales pentru replicile date liderilor maghiari, cu prilejul diferitelor acțiuni politice organizate de aceștia în județele din așa-zisul Ținut Secuiesc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si