A murit o actriță din "Generația de aur". Doliu uriaș în România

Actriţa Valeria Gagealov a murit, în această dimineaţă, la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 89 de ani. Actrița se afla în stare gravă de la începutul lunii februarie, după ce s-a infectat cu noul coronavirus, potrivit Antena 3.

Razvan Ilie, marți 09 februarie 2021 , 12:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Valeria Gagealov a fost o mare actriță de teatru și film din "Generația de aur" a scenei românești. Artista se afla în stare gravă de la începutul lunii februarie, după ce s-a infectat cu noul coronavirus, potrivit Antena 3. Acum trupul Valeriei Gagealov a cedat.  

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru poștal emis de Romfilatelia în anul 2004 în cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei și ecranului, menită să promoveze valorile cultural-artistice românești care au reușit să insufle dragostea pentru teatru și film.

Citeste si: A murit marele scriitor și scenarist francez Jean-Claude Carriere

Valeria Gagealov, parte din "Generația de aur". Au fost emise atunci 12 timbre poștale dedicate Marilor Actori naționali considerați a face parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc; este vorba de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valeria Gagealov, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

Valeria Gancealov
Valeria Gancealov, pe scenă alături de Radu Beligan

Valeria Gagealov, nume uriaș pe scena Teatrului Național din București

Valeria Gagealov, născută în 1931, la Galați, a urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954. Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Totodată, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic.

Valeria Gagealov a fost prezentatoarea galei festivalului Cerbul de Aur de la Braşov în 1969, împreună cu Andrei Magheru. Cei doi s-au căsătorit ulterior.

Filmele în care a jucat Valeria Gagealov:
La Moara cu noroc (1955)-
Momente Caragiale- Tren de plăcere (1958)
Mutter Courage (1962)- Yvette Pottier
Columna (1968)-
Castelul condamnaților (1970)-
Mihai Viteazul (1971)
Serata (1971)
Puterea și adevărul (1972)
Un august în flăcări (1973)
Departe de Tipperary (1973)
Când trăiești

mai adevărat (1974)
Singurătatea florilor (1976)- Ema
Mihail, câine de circ (1979)
Bietul Ioanide (1980)
Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980)
Ultima noapte de dragoste (1980)
Promisiuni (1985)

Portretul Valeriei Gagealov
Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru poștal emis de Romfilatelia în anul 2004 în cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei și ecranului

Valeria Gagealov
Valeria Gagealov, la Centrul Cultural Mihai Eminescu, în 15 ianuarie 2020


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Topul concurenților de la Survivor România 2021. Surprize uriașe pe podium! Cine este... Topul concurenților de la Survivor România 2021. Surprize uriașe pe podium! Cine este cel mai bun si cine este cel mai slab concurent
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu... S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul "Asia Expres"
monitorulcj.ro
În luna februarie, 50% dintre cazurile COVID-19 s-au înregistrat în Cluj-Napoca și în... În luna februarie, 50% dintre cazurile COVID-19 s-au înregistrat în Cluj-Napoca și în alte 11 orașe. Care sunt scenariile pentru luna martie?
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si