A murit reputatul profesor Gheorghe Cuzincu. Doliu în învățământul românesc

Gheorghe Cuzincu, unul dintre cei mai cunoscuți profesori din țară, a murit. În timpul regimului comunist, profesorul a fost reținut și interogat de Securitate timp de 24 de ore, pentru ca fiul unui nomenclaturist să treacă clasa.

Author: Razvan Ilie marți 15 septembrie 2020 , 08:23

gheorghe cuzincu
A murit un reputat pofesor de chimie, Gheorghe Cuzincu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Celebrul profesor Gheorghe Cuzincu, un simbol al corectitudinii și intransigenței, s-a dus la cele veșnice, informează Vremea Nouă. Profesorul Cuzuincu avea 79 de ani, împliniți pe 31 iulie. Era născut în județul Iași, la Dobrovăț, studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, promoţia 1965, din capitala Moldovei.

Gheorghe Cuzincu a fost numit profesor titular de chimie la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, la 1 septembrie 1965, unde a desfăşurat activitatea didactică până la 1 ianuarie 2000. 

Citeste si: Femeia din Bucureşti care şi-a bătut fetiţa, reţinută

Reținut de Securitate pentru 24 de ore

Este de notorietate incidentul din vremea lui Ceaușescu când a trebuit să fie reținut 24 de ore de Securitatea, ca fiul unui nomenclaturist să treacă clasa, fiind aproape corigent la Chimie. A fost săltat într-o dimineață, dus la sediul Miliției și pe motivul că a spus bancuri cu Ceaușescu a fost pus să dea declarații.

Citeste si: Nelu Tătaru: „Luna septembrie este o lună de încercare, o lună de foc”

Între timp, la clasă s-a prezentat un profesor înlocuitor, care l-a ascultat pe fiul nomenclaturistului și i-a dat nota maximă. Cu acel zece, elevului i-a ieșit media, mai ales că era și sfârșitul anului.

S-a vorbit mult pe tema acestui incident în oraș, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectați dascăli. Corectitudinea lui era aproape proverbială.

Citeste si: Ce plante de apartament e bine să ai dacă locuiești într-un oraș poluat ca București

Profesorul care punea note cu trei zecimale

Gheorghe Cuzincu punea note cu trei zecimale. Și nu oricum, în lucrările sau tezele corectate de acesta apăreau note cum ar fi 6,123 sau 5,178.

Nimeni nu știa algoritmul ciudat de notare, însă pe marginea foii erau trecute tot felul de note, iar la urmă le făcea media.

Citeste si: Arafat, noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot

Potrivit presei locale, cei care au lucrat cu excepționalul profesor au învățat chimie la un nivel de olimpiadă. Cine nu putea, trebuia să meargă la alt liceu sau la altă clasă.

Era intransigent cu cei care nu învățau.

Citeste si: Ce salarii au ofițerii SRI cu tot cu bonusuri și sporuri de risc

În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş. A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută.

Profesorul va fi înmormântat pe 15 septembrie, la ora 11.00, conform sursei citate.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din... Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din competitie dintre Stefan Ciuculescu, Raluca Dumitru, Andrei Dascalu si Marius Craciun
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si