A murit "vocea de sambata seara a Teleenciclopediei". Actorul Dinu Ianculescu a incetat astazi din viata

Teatrul Mic anunta, printr-un comunicat, ca a incetat din viata, in 7 februarie, la Frankfurt am Main (Germania), Dinu Ianculescu, actor şi poet roman, una dintre cele mai cunoscute voci de televiziune din Romania.

Author: A.S. Editor: Andreea Sarpe joi 09 februarie 2017 , 16:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Nascut in 1925, Dinu Ianculescu a absolvit Conservatorul Regal de Muzica şi Arta Dramatica din Bucureşti, dar, initial, s-a facut cunoscut şi auzit prin poezia protestatara impotriva dictatului de la Viena in anii '40, din ziarul Ardealul, iar in anii ce au urmat şi in alte publicatii, precum Universul literar, Revista Fundatiilor Regale, Fapta şi Tribuna din Braşov.

Dinu Ianculescu se dedica teatrului şi filmului, ca actor angajat al Teatrului National Bucureşti, apoi la Studioul actorului de film C. Nottara, devenit Teatrul Tineretului, de unde pleaca, la chemarea regizorului Radu Penciulescu, la Teatrul Mic.
Pe scena aducea prestanta şi prezenta, o eleganta care il facea remarcat. Aceleaşi atribute le-a transferat, prin vocea sa educata şi melodioasa, emisiunilor Teleenciclopediei, de la Televiziunea Romana, unde a colaborat inca de la infiintare, fiind cunoscut ca  „Vocea de sambata seara”.

A jucat in spectacole emblematice pentru teatru, unde a lucrat cu regizori de prim-rang, precum Silviu Purcarete (Nebuna din Chaillot, 1978; Richard III, 1983), Cristian Hadjiculea (Nu pot sa dorm, 1982), Catalina Buzoianu (Maestrul şi Margareta, 1980), Sorana Coroama-Stanca (Nu suntem ingeri,

1975; Doua ore de pace, 1977) sau Valeriu Moisescu (Emigrantul din Brisbane, 1970).

A luat parte la productii filmografice celebre, cum ar fi Mihai Viteazul (1971), Trandafirul galben (1982), Misterele Bucureştilor (1983), Fructe de padure (1983) sau Secretul lui Bachus (1984).
Stabilit in Germania, Dinu Ianculescu şi-a continuat cariera artistica, şi a jucat la Darmstadt şi Munster, a realizat emisiuni radiofonice in Frankfurt am Main.

Facea dese drumuri inapoi in tara şi fost prezent la sarbatorirea de 50 de ani a Teatrului Mic, din 2013, ocazie cu care a scris: „Pentru voi, dragi colegi de suflet, şi pentru cei ce vin, cu toata inima (din pacate bolnava) Salutul meu”.

Nascut in 1925, Dinu Ianculescu a absolvit Conservatorul Regal de Muzica şi Arta Dramatica din Bucureşti, dar, initial, s-a facut cunoscut şi auzit prin poezia protestatara impotriva dictatului de la Viena in anii '40, din ziarul Ardealul, iar in anii ce au urmat şi in alte publicatii, precum Universul literar, Revista Fundatiilor Regale, Fapta şi Tribuna din Braşov. Dinu Ianculescu se dedica teatrului şi filmului, ca actor angajat al Teatrului National Bucureşti, apoi la Studioul actorului de film C. Nottara, devenit Teatrul Tineretului, de unde pleaca, la chemarea regizorului Radu Penciulescu, la Teatrul Mic.
Pe scena aducea prestanta şi prezenta, o eleganta care il facea remarcat. Aceleaşi atribute le-a transferat, prin vocea sa educata şi melodioasa, emisiunilor Teleenciclopediei, de la Televiziunea Romana, unde a colaborat inca de la infiintare, fiind cunoscut ca „Vocea de sambata seara”.
A jucat in spectacole emblematice pentru teatru, unde a lucrat cu regizori de prim-rang, precum Silviu Purcarete (Nebuna din Chaillot, 1978; Richard III, 1983), Cristian Hadjiculea (Nu pot sa dorm, 1982), Catalina Buzoianu (Maestrul şi Margareta, 1980), Sorana Coroama-Stanca (Nu suntem ingeri, 1975; Doua ore de pace, 1977) sau Valeriu Moisescu (Emigrantul din Brisbane, 1970).
A luat parte la productii filmografice celebre, cum ar fi Mihai Viteazul (1971), Trandafirul galben (1982), Misterele Bucureştilor (1983), Fructe de padure (1983) sau Secretul lui Bachus (1984).
Stabilit in Germania, Dinu Ianculescu şi-a continuat cariera artistica, şi a jucat la Darmstadt şi Munster, a realizat emisiuni radiofonice in Frankfurt am Main. Facea dese drumuri inapoi in tara şi fost prezent la sarbatorirea de 50 de ani a Teatrului Mic, din 2013, ocazie cu care a scris: „Pentru voi, dragi colegi de suflet, şi pentru cei ce vin, cu toata inima (din pacate bolnava) Salutul meu”.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Alina Pușcău, infectată cu COVID-19. Actrița trece prin momente cumplite: ”Este COVID,... Alina Pușcău, infectată cu COVID-19. Actrița trece prin momente cumplite: ”Este COVID, mă omoară. Îmi distruge viața”
spotmedia.ro
Ce restricţii s-au impus în fiecare localitate roşie din jurul Capitalei. În multe... Ce restricţii s-au impus în fiecare localitate roşie din jurul Capitalei. În multe ”economia a fost închisă” sau e aproape să se închidă
spotmedia.ro
Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”.... Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”. Ce s-a întâmplat cu imunitatea copiilor
b1.ro
Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă... Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
infoactual.ro
Apar medicamente pentru tratamentul COVID. Noul medicament este în faza finală de testare Apar medicamente pentru tratamentul COVID. Noul medicament este în faza finală de testare
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
evz.ro
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum... Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu toți
doctorulzilei.ro
Evoluția campaniei de imunizare. Valul 4 a provocat o creștere a numărului de... Evoluția campaniei de imunizare. Valul 4 a provocat o creștere a numărului de vaccinări. Câte persoane s-au imunizat numai astăzi?
romaniatv.net
Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si