Acţiunea Interpolului ar putea fi ilegală în cazul arestării Elenei Udrea în Costa Rica! Profilerul Mădălinei Manole aruncă bomba: ce înseamnă ”codul” Red Notice?

Mihaela Brooks, profilerul care s-a ocupat de ancheta paralelă a morţii Mădălinei Manole, a ridicat câteva semne de întrebare legate de procedura de plasare în arest a Elenei Udrea în Costa Rica.

joi 11 octombrie 2018 , 15:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mihaela Brooks, româncă stabilită în Canada şi care este specialistă in analiza investigaţiilor criminale, spune că este posibil ca procedura prin care Elena Udrea a fost ridicată de Interpol de pe o stradă din San Jose/Costa Rica ar putea să nu fie una 100% legală. Ea susţine că în cazul Elenei Udrea a fost emis un ”red notice” (nota rosie), ceea ce nu este echivalent cu un mandat de arestare internaţional. De asemenea, Mihaela Brooks spune că ofiţerii Interpol nu au în atribuţii arestarea unor oameni pe teritoriu străin, acest lucru putând să-l facă doar poliţia din respectivul stat.

”Să nu se înţeleagă că iau apărarea sau o acuz pe Elena Udrea, dar nu înţeleg procedura de arest a Elenei Udrea în Costa Rica. Ştiu că s-a emis un Red Notice (Nota Rosie, care nu este mandat de arestare internaţional), dar ofiţerii Interpol nu pot aresta persoanele căutate de poliţia altei ţări, doar poliţiştii din ţara în care se află un fugitiv au putere de arest. Apoi, când un fugitiv este politician, atunci cazul este preluat de Interpol’s Legal Service. De asemenea, Interpolul nu poate obliga poliţia unei ţări (în cazul nostru cea din Costa Rica) să o aresteze pe Elena”, spune profilerul Mihaela Brooks. Aceasta recunoaşte totuşi că nu a urmărit tot cazul şi nu cunoaşte detalii suplimentare legate de reţinerea Elenei Udrea, cu excepţia scenei în care aceasta a fost ridicată de pe stradă de către Interpol.

Interpolul poate doar să ajute la localizarea şi identificarea fugarului

Elena Udrea a fost reţinută duminică, în Costa Rica şi prezentată, alături de Alina Bica, unui tribunal din San Jose pentru confirmarea mandatelor de arestare, conform Digi24. Acesta le-a plasat în arest pentru 60 de zile, timp în care Ministerul Justiţiei din România trebuie să transmită toate documentele necesare extrădării. Abia atunci se va stabili dacă Udrea va fi adusă în ţară. Conform site-ului Interpol, Nota Roşie se emite atunci când există persoane care sunt căutate de autorităţile unui stat pentru a servi o condamnare penală. În acest caz, rolul Interpolului este acela de a asista forţele de poliţie din jurisdicţia în care se află fugarul doar pentru identificarea şi localizarea acestuia pe baza unui mandat de arest sau ordin de extrădare emis de statul din care acesta provine.

Şeful Interpol Costa Rica a declarat că Elena Udrea şi Alina Bica au fost monitorizate încă de la venirea lor în Costa Rica şi că acestea au fost ridicate pe baza unui mandat internaţional de urmărire. Pe de altă parte, cele două nu au apărut niciodată pe site-ul Interpol la secţiunea ”persoane urmărite internaţional”.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si