Actorul Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani. Medicii au anuntat decesul astazi. Maestrul intrase in Cartea Recordurilor!

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias. ##VIDEO13442##

miercuri 20 iulie 2016 , 13:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Actorul Radu Beligan a murit la Spitalul Elias, din Capitala. Medicii au anuntat decesul, miercuri, la pranz.
Radu Beligan a implinit 97 de ani, anul trecut, pe 14 decembrie. Actorul si-a sarbatorit ziua de nastere pe scena.

La 97 de ani, Radu Beligan a jucat, în luna martie, în premiera piesei „Nemuritorul”, iar după câteva reprezentaţii, echipa sa a decis anularea spectacolelor. Acesta a avut cateva probleme de sanatate pe care le-a tratat prin kinetoterapie.Momentan, maestrul se simte bine şi răspunde tratamentelor pe care le urmează. Face şi kinetoterapie, care îl ajută foarte mult. Sperăm ca din toamnă să revină pe scenă, pentru că acum stagiunea este pe final. Dânsul are o vârstă şi totul este relativ, nu putem spune exact ce se va întâmpla peste câteva luni. Cert este că, pentru vârsta domniei sale, este foarte activ. Maestrul are mici probleme cu vocea, a făcut nişte analize medicale, dar am decis să anulăm spectacolele şi pentru a-l proteja, dar şi din respect pentru public. Nu este nimic grav, dar e mai bine să fim precauţi, mai ales că are o vârstă şi este mai sensibil ”, au declarat, pentru „ring”, la vremea respectiva surse din preajma actorului.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din judeţul Bacău. Între anii 1937 şi 1938, Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti. Actorul a fost discipol al profesoarei Lucia Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, fără să încheie însă studiile.

Radu Beligan a debutat pe scena teatrului Regina Maria, în spectacolul ”Crimă şi pedeapsă”, de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra.

Pe scena Teatrului Naţional, Beligan a interpretat roluri precum Agamiţă Dandanache din piesa ”O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale (1948), Tuzenbach din ”Trei surori”, de A.P. Cehov (1950), Catindatul din ”D`ale carnavalului”, de I.L. Caragiale (1951), Profesorul din ”Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, (1956), George din ”Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee (1970), Richard al III-lea din piesa shakespeariană cu acelaşi nume (1976), Domenico din ”Filumena Marturano”, de Eduardo De Fillippo, (1981), Guglielmo din ”Numele trandafirului”, de Umberto Eco (1998), Ianke din ”Take, Ianke şi Cadâr”, de Victor Ion Popa

(2001), şi Leon Saint Pe din ”Egoistul”, de Jean Anouilh (2004).

Între piesele în care a jucat Radu Beligan pe scenele altor teatre se numără ”Danaidele”, după Eschil, regizat Silviu Purcărete, ”Transplantarea inimii necunoscute”, de Alexandru Mirodan, ”Ruşinea familiei”, de Mircea Ştefănescu, după Ronald Harwood, ”Nu mai beau”, de Gaston de Caillavet şi Robert de Flers, ”Pensiunea dragostei”, de Alexandru Kiriţescu, şi ”Sărmanul Jonathan”, de Karl Milloker.

Printre spectacolele pe care Radu Beligan le-a regizat la TNB se află câteva producţii importante, precum ”Doctor fără voie”, de J.B.P.

Molière, co-regizat cu Sică Alexandrescu (1955), ”Sălbaticii”, de Serghei Mihalkov (1959), ”Poveste din Irkutsk”, de Aleksei Arbuzov (1960), ”O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale (1979), ”De partea cui eşti?”, de Ronald Harwood (1996) şi ”Egoistul”, de Jean Anouilh (2004).

În anul 2004, Radu Beligan a devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaştere a activităţii în domeniul artei.

Totodată, Radu Beligan a fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi cu Ordinul Serviciul Credincios ”Mare Ofiţer”.

În anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în gradul de ”Mare Cruce” cu însemn pentru civili.

În anul 2013, Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor/ Guiness Word Records, ca ”cel mai longeviv actor de teatru în activitate”, iar în anul 2014 a fost premiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo.

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, Radu Beligan a publicat cărţile ”Pretexte şi subtexte” (1968), ”Luni, Marţi, Miercuri...” (1978) şi ”Note de insomniac” (2001).


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Toți au crezut că glumește! Ce s-a întâmplat cu Zanni pe traseul de la Survivor România... Toți au crezut că glumește! Ce s-a întâmplat cu Zanni pe traseul de la Survivor România 2021? Faimosul a dezvăluit totul după ce a ajuns în camp: „Mi-a fost frică să mai intru...”
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
spotmedia.ro
În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști)... În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei
b1.ro
Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea
infoactual.ro
Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o
infoactual.ro
12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta 12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si