1 din 3 | Patronul Telegram acuză Europa că a cerut stoparea "vocilor conservatoare" din România înainte de alegeri.
2 din 3 | Adevărat sau fals? Patronul Telegram acuză Europa că a cerut stoparea "vocilor conservatoare" din România înainte de alegeri. Reacția dură a Franței
3 din 3 | Adevărat sau fals? Patronul Telegram acuză Europa că a cerut stoparea "vocilor conservatoare" din România înainte de alegeri. Reacția dură a Franței
Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a declarat duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, dar a dat de înțeles că e cel francez, ”de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale.
Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a declarat duminică că a refuzat cererea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, turul doi.
Citește și: MAE: În timpul alegerilor prezidenţiale din România vedem din nou semnele interferenţei Rusiei
Deși Durov nu a precizat despre ce țară este vorba, a fost evident pentru toți comentatorii că vizată este Franța.
Ce mesaj a transmis fondatorul Telegram
"Un guvern vest-european... a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric”, a scris Durov pe Telegram, potrivit The Moscow Times.
"Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu le va bloca canalele politice”, a spus Durov, adăugând la postarea sa un emoji cu o baghetă care ar putea face aluzie la Franța.
"Nu poți 'apăra democrația' distrugând democrația. Nu poți 'combate interferența electorală' interferând cu alegerile. Ori ai libertate de exprimare și alegeri corecte- ori nu ai. Iar poporul român merită ambele”, a spus el.
Reacția dură a Franței
”Recentele acuzaţii la adresa Franţei nu sunt altceva decât o tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale de ingerinţă care vizează România. Franţa face apel la toţi actorii politici români să îşi asume responsabilitatea şi să apere democraţia.
În calitate de partener şi prieten, reamintim că Franţa a fost alături de România pentru aderarea sa la Uniunea Europeană, pentru reformele sale, pentru intrarea sa în Schengen şi pentru progresele sale. De asemenea, am fost alături de securitatea României, trimiţându-ne soldaţii la cinci zile după începutul invaziei ruseşti în Ucraina, în februarie 2022”, subliniază MAE francez.”A minţi despre Franţa, a o insulta, înseamnă a şterge această istorie”, se mai arată în mesaj.
MAE francez respinge, duminică, acuzaţiile total nefondate privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România, despre care spune că reprezintă ”o tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale de ingerinţă care vizează România” şi face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate şi respect pentru democraţia românească. Franţa face apel la toţi actorii politici români să îşi asume responsabilitatea şi să apere democraţia.
”Pe Telegram şi Twitter circulă acuzaţii total nefondate privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România. Franţa respinge categoric aceste acuzaţii şi face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate şi respect pentru democraţia românească”, arată MAE francez, într-o postare.
Instituţia precizează că ”primul tur al alegerilor prezidenţiale din România din decembrie anul trecut a fost anulat în mod suveran de către autorităţile române competente, ca urmare a unor ingerinţe digitale şi financiare foarte reale ale unor actori legaţi de Rusia iar investigaţiile ulterioare ale autorităţilor române şi ale Comisiei Europene au confirmat ulterior gravitatea acestei ingerinţe, inclusiv manipularea algoritmului TikTok.